Rafila, strâns cu menghina Pantelimon - chemat la raport de Ciolacu și cu o plângere penală la DNA

Rafila, strâns cu menghina Pantelimon - chemat la raport de Ciolacu și cu o plângere penală la DNA

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, luni, plângere penală la Parchetul General şi la DNA împotriva ministrului Alexandru Rafila.

Deputatul USR îl acuză pe ministru de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în legătură modul în care au fost efectuate în luna aprilie verificări la Spitalul „Sfântul Pantelimon” de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.

Pe de altă parte, Rafila a fost chemat, luni, de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria pentru a discuta inclusiv despre criza de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. La discuţii este şi secretarul de stat Alexandru Rogobete şi urmează fie analizat, între altele, stadiul proiectelor de investiţii privind infrastructura din Sănătate.

Plângere penală - abuz şi neglijenţă în serviciu

Deputatul Ungureanu a anunţat că a depus plângere penală şi împotriva a doi funcţionari din Ministerul Sănătăţii, Octavian Melintescu (consilierul personal al lui Rafila) şi Sorin Luca, şeful interimar al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, care a demisionat, în urma situaţiei create la Spitalul Sfântul Pantelimon.

"Sunt doi funcţionari care, cu neglijenţă şi comiţând fapta de abuz în serviciu, au refuzat practic să facă un control (...)

ADVERTISING

Domnul Rafila se face vinovat de fapte de abuz în serviciu şi de neglijenţă în serviciu. Sunt fapte foarte grave care au atentat şi atentează în continuare la siguranţa pacienţilor din Spitalul 'Sfântul Pantelimon'.

În situaţia în care ministrul Sănătăţii a aflat, inclusiv din presă, despre faptul că, în 48 de ore, într-un spital din ţara noastră, într-o secţie ATI, mor 20 de oameni în condiţii suspecte, el ar fi fost obligat prin lege, atenţie sunt 16 articole din Legea 95/2006 încălcate de domnul Rafila, să facă un control complex pe Secţia ATI, din care ar fi trebuit să facă parte un medic specialist ATI, un inspector de la Inspecţia Sanitară de Stat, un reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, un reprezentant al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi un reprezentant al Colegiului Medicilor", a declarat deputatul, citat de Agerpres.

ADVERTISING

”Inacţiunea ministrului Rafila face ca, la această oră, nimeni din România să nu ştie, printr-un raport clar, dacă medicii ATI şi personalul medico-sanitar de la Spitalul Sfântul Pantelimon îşi fac datoria complet faţă de pacienţi, astfel încât pacienţii care ajung acolo să-şi recapete încrederea.

Rafila trebuie demis şi trebuie să vină un nou ministru al Sănătăţii care să emită ordinul pentru efectuarea unui control mixt complex, astfel încât să avem răspunsuri la toate întrebările privind calitatea actului medical şi aspectele administrative”, precizează Emanuel Ungureanu, citat de News.ro.

El a precizat că oamenii nu mai au încredere să se interneze la Spitalul "Sfântul Pantelimon" şi mulţi aparţinători, care au avut pacienţi internaţi la ATI, au suspiciunea că "fără niciun fel de lege în spate, fără niciun fel de dialog cu aparţinătorii, nişte medici în complicitate cu asistente şi cu alţii decideau cine trăieşte şi cine moare".

ADVERTISING

Rafila şi cazul Pantelimon

În urma dispoziţiei ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, în perioada 12 - 16 aprilie, o echipă de control a Ministerului Sănătăţii a efectuat verificări la Spitalul "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti.

Corpul de Control nu a găsit nereguli, concluzia fiind că sesizările formulate de către angajaţii spitalului privind morţi suspecte la Secţia ATI "au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză".

Ulterior, Rafila a recunoscut că acţiunea Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii "nu a vizat morţii", ci doar două plângeri administrative.

„Toată lumea m-a întrebat dacă îmi dau demisia. Nu cred că am motive să-mi dau demisia legat de acest caz, spunea săptămâna trecută Alexandru Rafila, referitor la scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon. El adaugă că premierul nu i-a cerut demisia, dar că nu exclude să o facă pe viitor.

Cât despre Sorin Luca, deși a demisionat din funcția de șef al Corpului de Control al MS, va rămâne angajat, pentru că este funcționar public.

Rafila a dezvăluit că a organizat de patru ori concurs pentru ocuparea funcţiei de şef al Corpului de Control, dar că de fiecare dată candidaţii nu au trecut probele pentru a ocupa postul.

”Eu am încercat să ocup postul de director (al Corpului de Control al ministrului Sănătăţii – n.red.) şi am organizat nu mai puţin de patru ori, deci în timpul mandatului meu a fost scos de patru ori la concurs postul. De fiecare dată s-au prezentat un număr de persoane şi au căzut la concurs”, a afirmat Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Ultimul astfel de concurs a avut loc în urmă cu două sau trei săptămâni. La examenul pentru ocuparea postului s-au înscris persoane ”din exterior”. 

Rafila a susţinut că Sorin Luca ”nu s-a înscris la concurs niciodată”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇