Cazul Pantelimon din perspectiva psihologului

dan.ivanescu

Psiholog

Dan Ivănescu este un psiholog și educator cu 15 ani de activitate, specializat în consilierea copiilor şi adulţilor cu probleme de sănătate mintală, abuz de substanțe, dificultăți emoţionale, probleme de adaptare, comportamente agresive şi auto-agresive. De-a lungul timpului a lucrat cu diverse categorii, de la copii aflați în medii sociale defavorizate din România la adolescenți cu tulburări de personalitate până la imigranți adulți. El crede în potențialul ascuns în oameni, dar și în capacitatea lor de a depăși chiar și cele mai dificile situații. Și crede în puterea de a face bine a celor care lucrează cu oamenii. Dan Ivănescu este de părere că nu vorbim suficient în România despre problemele psihice și psihiatrice. În consecință, specialiștii îi pot ajuta enorm nu doar pe pacienții lor, ci și pe cei din marea majoritate a populației. Aceasta nu înțelege rolul sănătății mintale, fie se ferește de un așa-zis stigmat pe care îl aduce grija pentru starea ta de bine. Dan vrea să vorbească despre aceste probleme, să le aducă la suprafață până când mai mulți oameni vor înțelege că a avea grijă de sănătatea minții și sufletului tău e la fel de importantă precum sănătatea fizică.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După nenumăratele știri despre cazul pacienților din cadrul secției ATI Pantelimon, a apărut în cadrul populației o mare lipsă de încredere în medicii de la acest spital, unii oameni ajungând să nu mai aibă încredere în corpul medical în general, ba chiar preferând să stea acasă în momente când clar ar avea nevoie de ajutor medical specializat.

Dacă au făcut ceva greșit acele doamne doctor asta rămâne de stabilit de către cei care sunt specialiști, nu de noi, restul, care nu prea avem habar cu ce se mănâncă actul medical în general și în particular ce se întâmplă în cadrul unei secții ATI.

ADVERTISING

Fragmentele din dosar scăpate de procurori în presă nu ajută la absolut nimic și fac rău celor care ar avea nevoie să fie tratați într-un spital, scăzând încrederea în corpul medical în general.

Pentru a înțelege măcar un pic din ce posibil s-a întâmplat acolo, ar fi ok să citim părerile unor medici care au experiență mare în secțiile ATI atât din țară, cât și din străinătate.

Rapiditatea cu care au fost reținute cele două doamne doctor pune și mai multă neîncredere a oamenilor în corpul medical și de aici pot apărea inclusiv decese, dacă unii oameni nu ajung la spital, când au o problemă medicală ce trebuie tratată urgent.

Din punct de vedere psihologic, populația se poate manipula foarte ușor prin intermediul televiziunilor, care dau tot felul de știri cu titluri care de care mai senzaționale, iar invitații din studiouri sunt tot felul de oameni cu păreri și fără informații concrete din surse sigure.

Ce consider eu interesant apropo de manipulare este că aceste rețineri au venit fix când se discuta foarte mult despre toți hărțuitorii sexuali care ocupă posturi de profesori universitari și brusc ceva ce era de foarte mare interes, pe bună dreptate, a dispărut din grila de program la TV.

Cât timp nu ești medic și nu ai experiență ca medic în lucrul cu pacienții, cred că ar trebui să ai măcar o reținere în a comenta ce s-a întâmplat acolo, faptul că avem acces la Google și la tot felul de cărți și informații nu ne face specialiști.

Umblăm foarte mult după senzațional și asta ne orbește din a mai analiza cu cap, într-un mod empatic, ceea ce se întâmplă în jurul nostru, cred că generalizările nu își au locul nicăieri și că justiția nu se face la televizor, ci cu știință și cu ajutorul oamenilor isteți și foarte bine pregătiți.

https://psihologdanivanescu.ro/


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇