Psiholog: Cum afectează rețelele sociale relația de cuplu

dan.ivanescu

Psiholog

Dan Ivănescu este un psiholog și educator cu 15 ani de activitate, specializat în consilierea copiilor şi adulţilor cu probleme de sănătate mintală, abuz de substanțe, dificultăți emoţionale, probleme de adaptare, comportamente agresive şi auto-agresive. De-a lungul timpului a lucrat cu diverse categorii, de la copii aflați în medii sociale defavorizate din România la adolescenți cu tulburări de personalitate până la imigranți adulți. El crede în potențialul ascuns în oameni, dar și în capacitatea lor de a depăși chiar și cele mai dificile situații. Și crede în puterea de a face bine a celor care lucrează cu oamenii. Dan Ivănescu este de părere că nu vorbim suficient în România despre problemele psihice și psihiatrice. În consecință, specialiștii îi pot ajuta enorm nu doar pe pacienții lor, ci și pe cei din marea majoritate a populației. Aceasta nu înțelege rolul sănătății mintale, fie se ferește de un așa-zis stigmat pe care îl aduce grija pentru starea ta de bine. Dan vrea să vorbească despre aceste probleme, să le aducă la suprafață până când mai mulți oameni vor înțelege că a avea grijă de sănătatea minții și sufletului tău e la fel de importantă precum sănătatea fizică.

Unul dintre principalele efecte ale utilizării rețelelor sociale este că persoanele care petrec mult timp online reduc timpul investit în relația de cuplu. Prin urmare, pot apărea probleme între parteneri, având în vedere că se creează un dezechilibru în ceea ce privește aportul fiecăruia în relație pentru ca aceasta să poată funcționa.

Conflicte și tensiuni în cuplu mai pot apărea din pricina faptului că pe rețelele de socializare se obișnuiește să se proiecteze o imagine perfectă a cuplurilor, familiei sau a vieții personale. Așa că se poate ajunge ca unul dintre parteneri să își dorească ceva ce vede pe aceste rețele, dar care în realitate nu există.

ADVERTISING

Și atunci apar frustrări și reproșuri la adresa celuilalt, cum ar fi: „ia uite unde s-a dus X cuplu în vacanță” sau „ia uite ce buchet de flori i-a cumpărat iubitei lui” etc. Reproșurile se tot adună și este foarte posibil ca relația să înceapă să „scârțâie”.

O altă problemă ar fi că ajungem cumva să ne dorim mai mult validarea de pe acea rețea socială câteodată de la niște străini mai mult decât validarea personală sau a persoanei de lângă noi.

Stăm și numărăm câte like-uri avem la o anumită poză sau ne supărăm dacă o anumită persoană nu a dat like la ceva ce am postat sau ne supărăm pe niște comentarii negative date poate de niște străini cu care nu avem legătură. Problema apare atunci când părerea persoanei cu care formăm un cuplu începe să conteze din ce în ce mai puțin, pentru că orice ar zice, este doar o singură persoană, față de zeci/sute sau chiar mii de pe rețelele de socializare

Când se întâmplă asta, apar frustrări și nemulțumiri din partea persoanei de lângă noi care observă că părerea ei/lui contează mai puțin și tendința este de a se retrage, până ajung să plece din relație, pentru că este dificil să contraargumentezi cu zeci sau chiar sute de ID-uri de pe o rețea sau alta.

Știu că tehnic vorbind se numesc rețele de socializare, dar ceea ce s-a reușit prin ele este efectul invers al socializării, scăzând capacitatea multora de a avea discuții față în față și dând o portavoce unora care nu doresc să asculte, înțeleagă, accepte părerea altora.

https://psihologdanivanescu.ro/


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇