Preşedintele afgan cere remobilizarea forţelor armate şi anunţă consultări

Preşedintele afgan cere remobilizarea forţelor armate şi anunţă consultări

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a cerut, sâmbătă, remobilizarea forţelor armate şi a anunțat organizarea unor consultări pentru găsirea unei soluţii rapide de „pace şi stabilitate”, într-o alocuţiune pentru naţiune, transmite News.ro.

„Am început consultări, care avansează rapid, cu responsabili politici şi parteneri internaţionali, pentru a găsi o soluţie politică în care să fie pace şi stabilitate pentru poporul afgan”, a declarat Ghani.

"Remobilizarea forţelor noastre de securitate şi apărare este prioritatea principală", a adăugat șeful statului.

ADVERTISING

Amintim că – după retragerea trupelor NATO din Afganistan - talibanii au dat startul unei campanii de recucerire a țării. Deja două dintre cele mai importante orașe ale țării, Kandahar și Herat, au căzut din nou sub controlul talibanilor.

Vicepreședintele Amrullah Saleh a declarat că e mândru de forțele armatei afgane și că Guvernul va face tot ce poate pentru a sprijini lupta împotriva talibanilor.

Dar acest mesaj nu i-a prea liniștit pe oameni. Mulți se tem că, în câteva zile, forțele talibane vor ajunge la Kabul, pe care deja încearcă să-l izoleze de restul lumii. Și că luptele pentru cucerirea orașului s-ar putea transforma într-o baie de sânge.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deja locuitorii capitalei afgane își fac stocuri de orez și alte alimente de primă necesitate, dar și de materiale sanitare (vitale în az de asediu – n.red.). Iar numărul cererilor de vize a explodat, în ultimele zile.

Unele ambasade au început deja să ardă parte din documentația pe care o dețin, pentru a limita cantitatea de informații care riscă să cadă în mâinile talibanilor, în cazul în care aceștia vor cuceri Kabul.

Mii de militari americani se întorc în Afganistan, dar doar pentru a supraveghea evacuările

Chiar dacă armata americană s-a retras deja din Afganistan, 3 batalioane s-au întors în Kabul pentru a asigura evacuarea, în siguranță, a personalului dimplomatic și a altor civili.

ADVERTISING

Informația a fost confirmată de surse de la Pentagon pentru jurnaliștii de la Reuters. Aceste surse au declarat că două dintre batalioane sunt ale Marinei Americane, iar al treilea este format din infanteriști.

Per total, ar fi vorba despre circa 3.000 de militari care au aterizat sâmbătă dimineața la Kabul pentru a asigura retragerea civililor din zonă. ”Au început să aterizeze. Și vor continua să sosească până mâine dimineață”, au declarat sursele citate de Reuters.

De asemenea, o forță militare va fi comasată la Kuweit, pentru a interveni rapid și în forță la Kabul, în cazul în care situația o va impune.

Citește mai multe articole relevante pe același subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇