Polonia a trimis tancuri în Ucraina, un producător german a cerut aprobarea să trimită

Polonia a trimis tancuri în Ucraina, un producător german a cerut aprobarea să trimită

Polonia a trimis deja tancuri în Ucraina, au recunoscut autoritățile de la Varșovia, în timp ce presa dezvăluie că producătorul de arme Rheinmetall a cerut aprobarea pentru a vinde Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard uzate.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a confirmat că ţara sa a trimis tancuri în Ucraina, dar nu a precizat câte, transmite AFP.

„Da, Polonia a trimis tancuri în Ucraina, dar din motive de securitate nu vom specifica numărul lor”, a spus şeful guvernului polonez pe contul de Twitter al guvernului.

Potrivit presei din Polonia, ar fi vorba de 40 de tancuri T-72, însă Guvernul nu a confirmat această informație. De la începutul invaziei ruse, Polonia a furnizat Ucrainei rachete antitanc, rachete antiaeriene, muniție și drone. Ultimul transfer de echipamente militare anunțate de premierul Morawiecki sâmbătă este în valoare de 1,5 miliarde de euro.

ADVERTISING

De asemenea, producătorul german de arme Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard uzate, potrivit unor documente obţinute de dpa. Oferta ar include și pregătirea militarilor pentru utilizarea lor în Germania, pregătire pentru reparaţii, instrumente, piese de schimb, o bază de service şi muniţie.

Potrivit Die Welt, aprobarea pentru livrare a fost solicitată săptămâna trecută la Ministerul Economiei. Guvernul german a primit din partea Rheinmetall și o cerere pentru a i se permite să livreze Ucrainei 100 de vehicule blindate Marder. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat luni că o decizie va fi luată în curând.

Livrarea directă de tancuri către Ucraina este un subiect controversat în coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz.

Chestiunea unei aprovizionări directe de către industria germană este în prezent exclusă, deoarece tancurile produse nu pot fi utilizate direct, a declarat luni liderul SPD, Saskia Esken. Soldaţii ucraineni nu sunt familiarizaţi cu sistemele de arme, a explicat ea. Este necesar un proces de instruire pentru ca acestea să devină operaţionale. Tancurile necesită, de asemenea, piese de schimb şi experţi care să ajute la reparaţii, a adăugat Esken.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇