Poliția Rutieră a cumpărat noi pistoale-radar. Unul singur costă aproape 13.000 de euro

Poliția Rutieră a cumpărat noi pistoale-radar. Unul singur costă aproape 13.000 de euro

Sindicatul Europol anunță că Inspectoratul General al Poliției Române a semnat primul contract pentru 150 de aparate radar tip pistol, fiind „una din achizițiile cele mai importante în acest an pentru combaterea fenomenului vitezei excesive și ale tragediilor ce derivă din acesta”.

„După aproape 4 ani de pauză în ceea ce privește palierul ‘echipamente specifice pentru poliția rutieră’, în contextul în care Uniunea Europeana se pregătește să ne plaseze din nou pe primul loc la numărul de accidente rutiere grave și la numărul de morți care a rezultat din acestea, iată că IGPR realizează una din achizițiile cele mai importante în acest an pentru combaterea fenomenului vitezei excesive și ale tragediilor ce derivă din acesta”, transmite sindicatul Europol.

Câștigatorul licitației este Safety Camera Systems SRL, unic importator în România pentru acest tip de echipament, conform sindicatului.

Companiei i s-a atribuit acordul cadru pentru cele 600 de complete la o valoare de 38.129.034 lei fără TVA, iar la un calcul simplu rezultă faptul că un astfel de echipament ajunge să valoreze nu mai puțin de 63.548,39 lei (aprox. 12.800 euro).

Conform IGPR, achiziția este necesară în vederea înlocuirii totale a vechilor aparate radar ce funcționează pe baza tehnologiei tip DOPPLER, care este uzată din punct de vedere fizic și moral la acest moment.

De altfel, dotarea cu aparatură radar la nivel național a structurilor de poliție rutieră este de 45,9%, iar una din cauzele principale ce stau la baza producerii accidentelor rutiere cu urmări grave, aflată în top 3, este viteza excesivă. De asemenea, trebuie menționat faptul că inclusiv după finalizarea acestei achiziții, acoperirea deficitului privind această tehnică va fi de aproximativ 80%.

Livrarea se va face în cel mult 60 de zile de la data semnării contractului, sens în care primul lot de 150 de complete va trebui livrat până la data de 15 ianuarie 2023. De asemenea, personalul desemnat trebuie instruit, minim 100 de polițiști rutieri, în cel mult 30 de zile de la data recepției echipamentelor.

Tot pe acest palier, contractantul va instrui minim 4 specialiști ai Direcției Generale de Logistică – Direcția de Asigurare Logistică Integrată din cadrul M.A.I. în domeniul efectuării reparațiilor/intervențiilor în perioada post-garanție a cărei durată este de 24 de luni. De asemenea, cu titlu de noutate, compania câștigătoare va acoperi toate costurile necesare acestor instruiri și va pune la dispoziție toate materialele necesare bunei desfășurări a acestora.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇