Peste un sfert din palestinienii din închisorile israeliene intră în greva foamei

Peste un sfert din palestinienii din închisorile israeliene intră în greva foamei

Aproape 1.400 de deţinuţi palestinieni să pregătesc să declanşeze o grevă a foamei pentru a denunţa deteriorarea condiţiilor din închisoare în Israel după evadarea unor prizonieri săptămâna trecută, dintre care unii au fost între timp capturaţi, a anunţat marţi Autoritatea Palestiniană, relatează AFP.

Închisorile israeliene, care numără peste 4.000 de deţinuţi palestinieni, s-au confruntat cu o perioadă de tensiuni săptămâna trecută, după evadarea a şase palestinieni, membri ai unor grupări armate, din centrul penitenciar de înaltă securitate de la Gilboa (nord) printr-un tunel săpat sub chiuvetă.

Tensiunile au început după transferul mai multor sute de persoane din această închisoare, în urma căruia s-au efectuat percheziţii şi s-au confiscat obiecte personale, potrivit Clubului Deţinuţilor Palestinieni. În unele închisori au fost provocate incendii de către deţinuţi.

„Situaţia din interiorul închisorilor este foarte proastă, ceea ce i-a determinat pe deţinuţi să intre în greva foamei”, a declarat pentru AFP Qadri Abu Bakr, preşedinte al Comisiei însărcinate cu deţinuţii, organism al Autorităţii Palestiniene, precizând că 1.380 de deţinuţi vor intra în greva foamei de vineri, iar alţii li se vor alătura săptămâna viitoare.

Crucea Roşie a anunţat marţi că, după decizia israeliană, vizitele la deţinuţi vor fi din nou posibile, după ce au fost anulate săptămâna trecută.

Patru dintre cei şase deţinuţi palestinieni evadaţi, încarceraţi pentru responsabilitatea lor în atacuri anti-israeliene, au fost capturaţi la sfârşitul săptămânii trecute în nordul Israelului.

Qadri Abu Bakr şi-a exprimat marţi îngrijorarea în privinţa sorţii lor, afirmând că nici avocaţii lor, nici Crucea Roşie nu au avut dreptul să-i viziteze.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇