Pentagonul dezminte că ar fi pierdut controlul pe aeroportul din Kabul. Evacuările continuă până în ultimul moment, iar Occidentul nu va recunoaşte regimul taliban

Pentagonul dezminte că ar fi pierdut controlul pe aeroportul din Kabul.  Evacuările continuă până în ultimul moment, iar Occidentul nu va recunoaşte regimul taliban

Pentagonul a anunţat că talibanii, care susţin că au preluat controlul asupra mai multor părţi ale aeroportului din Kabul, nu gestionează nicio operaţiune în curs de desfăşurare. Evacuările vor continua până în ultimul moment, iar Casa Albă şi aliaţii săi nu vor recunoaşte regimul taliban.

„Nu se ocupă de nicio poartă şi de niciuna din operaţiunile de pe aeroport. Acestea sunt încă sub controlul armatei SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de AFP.

Anterior, talibanii au anunţat că au preluat controlul asupra mai multor părţi ale aeroportului unde are loc evacuarea celor care doresc să părăsească Afganistanul, cu patru zile înaintea retragerii finale a trupelor americane (31 august).

„Astăzi, trei locuri importante din partea militară a aeroportului din Kabul au fost evacuate de americani şi se află sub controlul Emiratului Islamic”, a scris pe Twitter unul din purtătorii de cuvânt, Bilal Karimi.

Câteva mii de oameni continuau să se refugieze în incinta aeroportului în aşteptarea îmbarcării într-un avion care să îi scoată din Afganistan, potrivit generalului american Hank Taylor.

ADVERTISING

SUA şi aliaţii nu vor recunoaşte regimul taliban

Pe de altă parte, Casa Albă a respins vineri orice posibilitate de recunoaştere, în perioada imediat următoare, a regimului taliban de la Kabul de către Statele Unite sau de către aliaţii săi, transmite AFP.

"Vreau să fiu foarte clar: nu există nicio grabă cu privire la orice formă de recunoaştere din partea Statelor Unite sau a partenerilor internaţionali cu care am vorbit", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, în cadrul unei conferinţe de presă.

Statele Unite sunt în contact regulat cu talibanii, în contextul în care administraţia de la Washington continuă până la data limită de 31 august operaţiunile, riscante, de evacuare a zeci de mii de persoane din Afganistan

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Evacuări până în ultimul moment

Forţele armate americane care controlează aeroportul din Kabul vor fi în măsură să continue evacuările ''până în ultimul moment'', a dat asigurări vineri Pentagonul.

''Avem în vedere încheierea acestei misiuni la finalul lunii. Pe măsură ce ne apropiem, vedeţi câteva mişcări pentru plecarea trupelor noastre şi a câtorva dintre echipamentele noastre, dar vom fi în măsură să facem evacuări cu avionul până în ultimul moment'', a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de AFP.

În prezent, aproximativ 5.400 persoane refugiate în aeroportul din Kabul încă aşteaptă să fie evacuate din Afganistan, a anunţat vineri generalul american Hank Taylor.

El a precizat că atentatul-sinucigaş produs vineri în apropierea aeroportului din Kabul a fost comis de un singur autor. Iniţial, Pentagonul declarase că au avut loc două explozii lângă aeroport - una în apropierea porţii Abbey a aeroportului, iar alta lângă hotelul Baron.

Pe de altă parte, Casa Albă a informat vineri că SUA şi aliaţii lor au evacuat 12.500 de persoane de pe aeroportul din Kabul în ultimele 24 de ore, în pofida faptului că misiunea de evacuare a fost suspendată mai multe ore după atentatul comis joi. 8.500 persoane au fost evacuate direct de forţele americane, în timp ce celelalte 4.000 au fost transportate de la Kabul de avioane ale unor ţări aliate.

ADVERTISING

Biden a început represaliile

Armata americană a anunţat că a efectuat un atac cu dronă împotriva unui „organizator” al organizaţiei Stat Islamic al Khorasan (ISIS-K), gruparea care a revendicat atacul de joi de la aeroportul din Kabul.

„Atacul aerian fără pilot a avut loc în provincia Nangarhar din Afganistan. Conform primelor indicaţii, am ucis ţinta”, a informat, într-un comunicat, comandantul Bill Urban.

Citeşte şi analiza Joe Biden pierde susținerea americanilor din cauza evacuării ratate din Afganistan

Află mai multe informații despre operațiunile de evacuare din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇