"Pineapple Express" - operaţiunea secretă prin care veterani americani au scos peste 500 de persoane din Afganistan

"Pineapple Express" - operaţiunea secretă prin care veterani americani au scos peste 500 de persoane din Afganistan

Veterani ai armatei americane, care au servit în Afganistan, au extras 500 de afgani din Afganistan, în noaptea de joi spre vineri, în cadrul unei operaţiuni secrete numită „Pineapple Express”.

Candalul de televiziune ABC a discutat cu membri ai grupului care au desfăşurat această „ultimă operaţiune de salvare”.

Aceşti veterani, sub numele de  "Task Force Pineapple", nu sunt parte oficială a forţelor americane din capitala afgană, dar au acţionat împreună cu acestea şi cu ambasada de la Kabul.

Ei au adus oamenii la aeroportul controlat de americani în grupuri mici, fiind vizate 500 de persoane, între care foşti membri ai unităţilor speciale din forţele armane afgane şi familiile lor. Peste 130 de persoane au fost aduse la aeroport cu o noapte înainte.

ADVERTISING

Operaţiunea de salvare a început la mijlocul lunii, după ce locotenent colonelul Scott Mann a primit mesaje disperate din partea unui fost comandant afgan alături de care a luptat şi care aştepta o viză pentru SUA. 

Locotenent colonelul Mann a decis atunci să-l scoată clandestin din ţară, iar apoi s-a făcut acelaşi lucru cu alte sute de persoane în cadrul operaţiunii "Pineapple Express".

With the Taliban growing more violent, an all-volunteer group of American veterans of the Afghan war launched a final...

Publicată de ABC News pe Vineri, 27 august 2021

Află cele mai recente informații despre situația din Afganistan:

ADVERTISING
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇