MAE anunță că a evacuat cinci cetățeni afgani din Kabul: Un student cu bursă în România și doi jurnaliști cu familiile lor

MAE anunță că a evacuat cinci cetățeni afgani din Kabul: Un student cu bursă în România și doi jurnaliști cu familiile lor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că un număr de cinci cetăţeni afgani din categoriile vulnerabile – un student cu bursă în România şi doi jurnalişti împreună cu membri de familie – au fost evacuaţi din Kabul în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale şi se află în siguranţă în afara teritoriului afgan.

Potrivit MAE, Celula de criză interinstituţională a făcut în continuare demersuri susţinute pentru evacuarea cetăţenilor afgani foşti colaboratori ai trupelor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi a unor membri de familie ai acestora.

ADVERTISING

Aceste demersuri se desfăşoară într-un context de securitate extrem de complex, volatil şi impredictibil, marcat de evoluţii negative în continuă deteriorare ale situaţiei din teren, inclusiv atentatele teroriste din 26 august.  

"În cadrul demersurilor multiple de facilitare a evacuării, Celula de criză a emis şi transmis celor cinci cetăţeni afgani inclusiv documente care confirmă protecţia statului român şi a menţinut legătura cu aceştia", a transmis, vineri, ministerul de Externe.  

Evacuarea se face fără viză

Conform sursei citate, Celula de criză interinstituţională a continuat să lucreze, la procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea şi validarea de securitate a cetățenilor afgani din categoriile vulnerabile.

ADVERTISING

În acest context, MAE a precizat că, din raţiuni umanitare şi pe baza unor liste nominale şi a parcurgerii procedurilor necesare de verificare şi validare, autorităţile române sprijină evacuarea fără a mai fi necesară obţinerea în prealabil a unei vize.    

Nouă români din Kabul nu vor să fie evacuați

Potrivit sursei citate, în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale, convocată de ministrul Afacerilor Externe la 13 august, au fost evacuaţi, prin diverse modalităţi, toţi cetăţenii români care şi-au exprimat această opţiune, în număr de 49.

ADVERTISING

În acelaşi timp, Celula de criză interinstituţională continuă să menţină legătura cu cei nouă cetăţeni români care se află încă pe teritoriul afgan şi care au informat autorităţile române din Celula de criză că nu doresc să fie evacuaţi.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇