O arteziană a ţâșnit din asfalt, în apropiere de șantierul Pasajului Doamna Ghica. Care a fost motivul și cum s-a rezolvat problema

O arteziană a ţâșnit din asfalt, în apropiere de șantierul Pasajului Doamna Ghica. Care a fost motivul și cum s-a rezolvat problema

Un jet de apă înalt de circa 2 metri a țâșnișt, în această dimineață, dintr-o conductă avariată, în Sectorul 2.

Avaria s-a produs la o țeavă din zona șantierului pasajului suprateran Doamna Ghica, pe care îl construiește Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane SA.

Mai exact, o conductă s-a spart pe sensul de ieșire spre zona Delfinului din intersecția Șoselei Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina.

Interesant este că, înainte să înceapă construcția structurilor podului (rampe, pile etc.) în zonă, Compania Municipala Energetica SA a lucrat la relocarea și modernizarea rețelei de termoficare.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, a înlocuit conductele vechi și uzate cu unele noi, învelite în manta de burete (în care se găsesc senzori). La rândul ei, mantaua de burete e învelită cu o folie rezistentă.

Ar fi deci greu de crezut că o astfel de conductă ar putea ceda la numai câteva luni după instalare, mai ales că – din informațiile SpotMedia.ro – segmentele înlocuite de rețea nu se pun în funcțiune fără să fie testate sub presiune, în prealabil.

Potrivit informațiilor Companiei Municipale Energetica SA, avaria putea fi cauzată de un por (o gaură mică în țeavă sau în cordonul de sudură care leagă țevile, dar care se poate lărgi – n.red.).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De fapt, potrivit CM Energetica, de la porțiunea în care s-a produs avaria spre intersecția Delfinului, conductele vechi nu au fost înlocuite.

În consecință, pe acele porțiuni sau la îmbinarea dintre porțiunile vechi și cele noi ale rețelei există riscul să se mai producă avarii.

Ulterior, însă, lucrătorii de la termoficare au constatat că avaria este, de fapt, la rețeaua de apă rece, administrată de Apa Nova.

La solicitarea SpotMedia.ro, Apa Nova București a transmis că ”avaria s-a produs în incinta șantierului menționat (al pasajului Doamna Ghica - n.red.), mai precis într-o săpătură deschisă a constructorului, cauza posibilă fiind neprotejarea acesteia din punct de vedere termic de către constructor”.

ADVERTISING

Compania de apă rece și canalizare a mai menţionat că remedierea a fost una promptă. Mai exact, avaria a fost sesizată la 8.48, iar remedierea s-a încheiat la ora 9.45.

Tot Apa Nova menționează că avaria a survenit la o conductă veche. Dar că în zonă toate ţevile de apă și canalizare sunt în curs de înlocuire cu altele noi, ca parte a componentei de relocare a rețelelor din cadrul proiectului Pasajului Doamna Ghica.

Citește și:

Criza apei calde şi căldurii din Bucureşti: De ce am rămas în frig, cât mai durează şi ce poate face Nicuşor Dan

Nicușor Dan, despre căldura bucureștenilor: Urmează trei luni cum au fost ultimele două săptămâni

Nicușor Dan, noul primar al Capitalei: În 2 ani nu vor mai fi mari probleme cu apa caldă. Cum are de gând să pună 300 km de ţeavă elastică și cum a reacționat Gabriela Firea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇