După numai câteva zile de iarnă, zeci de mii de bucureșteni au rămas în frig și fără apă caldă, din cauză problemelor majore ale sistemului public de termoficare din oraș.
SpotMedia.ro vă spune pe larg ce merge prost în termoficare și când am putem spera că lucrurile vor reveni la normal.
Sistemul de termoficare al Capitalei este unul uriaș, al doilea ca mărime din Europa după cel al Moscovei.
Și are două mari componente: infrastructura de producție a energiei termice (care e, în mare parte, a Guvernului) și rețeaua de distribuție (care aparține Primăriei Municipiului București).
Mai exact, ELCEN (deținută de Ministerul Energiei) are 4 centrale electrice de termoficare (CET): Grozăvești, Sud, Vest și Progresul. Acestea furnizează cea mai mare parte a energiei termice pentru Capitală.
În plus, mai există operatori privați (cum e CET Vest Energo) și centrale ale primăriilor (cum sunt CET Casa Presei Libere a Primăriei Generale, CET Grivița, care aparține Primăriei Sectorului 1 și cateva zeci de centrale de cvartal).
Rețeaua de distribuție - formată din circa 1.000 de puncte termice și aproape 4.000 de km de conducte din subteranele orașului - e administrată de Compania Municipală Termoenergetica SA (deținută de PMB).
Iată cum funcționează sistemul și de ce rămânem în frig
Cele 4 CET livrează apă fierbinte prin conducte groase – numite magistrale tur – spre cele peste 1.000 de puncte termice din oraș.
Această apă trece, în punctele termice, prin dispozitive numite schimbătoare de căldură. În schimbătoare, apa de la ELCEN înfierbântă apa din alte țevi, care ajunge la robinetele noastre.
Apoi, apa sosită în punctele termice prin conductele magistrale tur se întoarce la centralele care au livrat-o, prin conducte la fel de groase numite magistrale de retur.
Când aceste magistrale de tur sau retur crapă, mii de litri de apă opărită curg în pământ, în fiecare oră. Iar muncitorii trebuie să izoleze spărtura din țeavă și să devieze fluxul de apă opărită prin alte conducte.
Remedierea avariilor durează chiar și zile în șir, timp în care zeci de mii de oameni rămân fără apă caldă și căldură.
În plus, apa se scurge din sistemul de conducte și printr-o mulțime de spărturi mai mici. La acestea, echipele Termoenergetica SA intervin doar în sezonul cald sau când își măresc dimensiunile și cauzează probleme majore.
Din cauza spărturilor mai mari sau mai mici din conducte, circa 2.400 de tone de apă se scurg în pământ în fiecare oră!
Iar dacă această cantitate uriașă de apă n-ar fi înlocuită, în rețea, ar scădea presiunea atât de mult încât sistemul ar intra în colaps și niciunul dintre cele circa 500.000 de apartamente branșate la sistem n-ar mai avea apă caldă și căldură.
Ca așa ceva să nu se întâmple, ELCEN introduce, din cele 4 centrale ale sale, apă rece numită ”de adaos”. În acest fel se menține presiunea în rețeaua de distribuție.
Din păcate, acestă soluție are limitele sale. Administratorul special al ELCEN, Claudiu Crețu, a precizat în repetate rânduri că, de fapt, capacitatea centralelor de a injecta apa de adaos este limitată.
Iar dacă CET funcționează la limită prea mult timp, echipamentele încep să cedeze.
Ce s-a întâmplat la CET Sud și când se vor reîncălzi caloriferele
În noaptea de vineri spre sâmbătă, CET Sud a înregistrat o avarie importantă. În consecință, n-a mai putut livra suficientă apă fierbinte.
Câteva sute de blocuri și case din Sectoarele 2 şi 3 au rămas fără apă caldă și cu apă abia dezmorțită la robinete.
Potrivit ELCEN, avaria a fost remediată deja. Dar va mai dura circa două zile până când lucrurile vor reintra în normal.
”S-a întâmplat ceea ce tot avertizam de câțiva ani că se va întâmpla: pierderile din sistemul de distribuție au crescut foarte mult. Au ajuns acum la 2.400 de tone pe oră!
Iar asta înseamnă o presiune foarte mare pe cazane, pe turbine și pe alte echipamentele din CET. Iată de ce.
Contează mult temperatura apei cu care lucreză CET. Cu cât apa (livrată pe magistrala tur fierbinte – n.red.) revine pe magistrala de retur mai rece, cu atât e mai greu.
Pentru că e nevoie de mai multă energie ca apa sosită pe retur să fie reîncălzită și reintrodusă în sistem.
Apoi, la reintroducerea pe magistrala tur, la apa fierbinte se adaugă apa de adaos (necesară pentru a înlocui cele 2.400 de tone de apă pierdute și fără de care sistemul n-ar funcționa – n.red). Iar apa de adaos e rece.
În aceste condiții, temperatura apei livrate pe magistrala tur riscă și ea să scadă”, a precizat Cladiu Crețu pentru SpotMedia.ro.
La acest moment, CET Sud nu livrează încă apă suficient de fierbinte, la temperatură cerută de Termoenergetica SA.
Potrivit datelor publicate pe site-ul propriu, Termoenergetica SA a solicitat apă cu temperaturi cuprinse între 85 și 92 de grade Celsius. A primit, în schimb, apa și la 67 de grade Celsius. Această apă se mai răcește şi pe conducte și nu mai încălzește suficient caloriferele.
Claudiu Crețu susține că situația se va rezolva în circa două zile, pe măsură ce temperatura apei din sistem va crește.
Ce a spus până acum Nicușor Dan
Primarul Nicușor Dan a susținut, încă din campania electorală, că vom avea sute de avarii în iarna care vine. Dar a spus, de asemenea, că oamenii vor fi mai bine informați, iar la avarii se va interveni prompt.
Ulterior - la finalul lunii noiembrie - deși temperaturile au scăzut, zeci de mii de calorifere din locuințele bucureștenilor au rămas reci.
În prima ședință de Consiliu General, Nicușor Dan a spus că problemele au apărut din cauză că s-a încercat evitarea suprasolicitării conductelor. Dar că situația nu se va mai repeta.
Din păcate, o nouă criză - cea cauzată de avaria de la CET Sud - a apărut după numai o săptămână. Și încă nu s-a terminat.
De această dată, Nicușor Dan a spus că ne așteaptă 3 luni ca ultimele 2 săptămâni. Adică o iarnă cu probleme majore de încălzire și de furnizare a apei calde.
Nicușor Dan a devenit primar general pe 29 octombrie, așa că n-a avut încă timp să coordoneze investiții în sistem. În afara remedierii avariilor, toate celelalte intervenții de modernizare trebuie realizate în baza unei documentații care nu se întocmește în numai câteva zile.
În plus, odată ce începe furnizarea de agent termic - ceea ce, în acest an, s-a întâmplat cam în perioada învestirii lui Nicuşor Dan - intervențiile majore (cu excepția reparațiilor de avarii) sunt dificile.
În cursul iernii, noua administrație va avea timp mai degrabă să întocmească documentații, să își asigure suficienți salariați calificați și să își cumpere utilajele necesare pentru a începe lucrări în forță, la primăvară.
În rest, poate să repare cât mai repede avariile și să-i țină pe bucureșteni la curent cu stadiul reparațiilor.
Întrebarea este: ce urmează în cursul iernii? Dacă problemele au fost mari acum, cât încă nu e foarte frig, ce se va întâmpla dacă vine gerul?
Spotmedia.ro va reveni cu amănunte.
Citește și: