Noi informații despre starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico: O veste bună

Noi informații despre starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico: O veste bună

Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică presei vicepremierul Robert Kalinak.

„Nu mai există pericol imediat pentru viaţa sa, dar starea sa rămâne gravă şi necesită îngrijiri intensive”, a declarat Kalinak, cel mai apropiat aliat politic al lui Fico, relatează AFP şi Reuters.

El a precizat însă că premierul nu va fi transferat de la spitalul din Banska Bystrica pentru moment.

Prim-ministrul este spitalizat de miercuri, când un bărbat a deschis focul asupra sa, lovindu-l cu mai multe gloanţe, în special în abdomen. El a suferit o operaţie de cinci ore miercuri şi o alta, mai scurtă, vineri, ambele în spitalul de la Banska Bystrica, în centrul Slovaciei.

ADVERTISING

„Putem considera că starea sa este stabilă şi că pronosticul său este pozitiv", a declarat Kalinak în faţa spitalului. "Ne simţim cu toţii puţin mai destinşi acum", a adăugat el.

Atacatorul, poetul Juraj Cintula potrivit media slovace, în vârstă de 71 de ani, a tras cinci gloanţe spre Fico, lovindu-l cu patru dintre ele.

ADVERTISING

El a fost prezentat sâmbătă unui tribunal penal din Pezinok, la nord-est din Bratislava, care a dispus menţinerea sa în detenţie provizorie.

Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, ocupă acest post după ce partidul său Smer-SD a câştigat alegerile legislative în toamna anului trecut.

El se află la al patrulea mandat ca prim-ministru după ce a făcut campanie cu propuneri de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina şi cu dorinţa sa de a pune capăt ajutorului militar pentru Kiev, care a fost transformată ulterior în realitate de guvernul său.

ADVERTISING

Tentativa de asasinat a şocat profund Slovacia, ţară de 5,4 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO, profund divizată pe plan politic de ani de zile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇