Cine este bărbatul care l-a împușcat pe premierul slovac. Scriitor local, acuzat de legături cu grupări pro-ruse

Cine este bărbatul care l-a împușcat pe premierul slovac. Scriitor local, acuzat de legături cu grupări pro-ruse

Persoana reţinută şi suspectată că l-a împuşcat pe premierul slovac Robert Fico este un bărbat în vârstă de 71 de ani din centrul ţării, identificat de media slovace drept un scriitor local.

„Cred că pot confirma, da”, le-a răspuns ministrul de Interne slovac Matus Sutaj Estok jurnaliştilor, care l-au întrebat cu privire la identitatea atacatorului, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Juraj Cintula este, potrivit presei locale, unul dintre fondatorii clubului literar Duha (curcubeul) din oraşul Levice.

ADVERTISING

El este autorul mai multor culegeri de poezie şi este membru al asociaţiei oficiale a scriitorilor slovaci.

Asociaţia a confirmat pe Facebook că bărbatul este membru din 2015, iar dacă faptele sunt confirmate "calitatea de membru a acestei persoane josnice va fi imediat anulată".

La rândul său, fiul suspectului a declarat pentru site-ul de ştiri aktuality.sk că tatăl său are o armă de foc înregistrată legal.

ADVERTISING

Întrebat despre atitudinea tatălui său faţă de premierul Robert Fico, el a răspuns: "Vă spun un lucru: nu l-a votat. Atât pot spune".

Mai multe declaraţii ale suspectului sunt disponibile pe reţelele de socializare. Într-un videoclip postat online în urmă cu opt ani, el afirma: "Lumea este plină de violenţă şi arme. Oamenii par să înnebunească".

Suspectul susţinea de asemenea că a fondat o "Mişcare împotriva violenţei" la Levice, care se defineşte pe pagina sa de Facebook drept "un partid politic în curs de formare al cărui obiectiv este să împiedice răspândirea violenţei în societate".

ADVERTISING

Acuzat de legături cu grupări pro-ruse

Juraj Cintula a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), a anunțat jurnalistul de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi, citat de publicația independentă rusă Meduza.

În ianuarie 2016, pe pagina de Facebook a grupului a apărut o postare a lui Cintula, în care și-a exprimat sprijinul public pentru Slovenskí Branci. Postarea a fost însoțită de o fotografie cu bărbatul.

Slovenskí Branci este o organizație paramilitară neînregistrată, care activează în Slovacia din 2012. Jurnaliştii de investigaţie de la publicaţia VSquare au scris în 2019 că Slovenskí Branci a colaborat cu filiala slovacă a mişcării de motociclişti pro-Kremlin „Night Wolves” şi liderul organizaţiei.

Această grupare a fost antrenată de fostele forțe speciale ruse. În octombrie 2022, Slovenskí Branci a anunțat că își va înceta activitățile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇