Premierul Slovaciei a fost împușcat și este în stare gravă. Primele imagini de la fața locului și prinderea agresorului (Foto&Video) UPDATE

Premierul Slovaciei a fost împușcat și este în stare gravă. Primele imagini de la fața locului și prinderea agresorului (Foto&Video) <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prim-ministrul populist al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și dus de urgenţă la spital.

Atacatorul, un bărbat în vârstă de 71 de ani, a fost reţinut imediat.

UPDATE 3 - Vicepremierul Slovaciei Tomas Taraba a declarat pentru BBC că este convins că premierul Robert Fico "va supravieţui" şi că acesta nu se mai află într-o situaţie care să-i pună viaţa în pericol. "Am fost foarte şocat. Din fericire, din câte ştiu, operaţia a decurs bine şi cred că în cele din urmă va supravieţui. Nu este într-o situaţie care să-i pună viaţa în pericol în acest moment", a declarat el.

UPDATE 2: Premierul slovac este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica. ''Starea sa este extrem de gravă", a declarat ministrul Apărării, Robert Kalinak, în cadrul unui briefing de presă în care a precizat că operaţia va dura trei ore şi jumătate, adăugând: "Ne rugăm cu toţii ca buna constituţie a premierului şi medicina modernă să îşi facă treaba''.

ADVERTISING

UPDATE 1: Într-un mesaj postat pe pagina oficială a lui Robert Fico, reprezentanții săi spun că starea sa este gravă, iar “viața îi este pusă în pericol”. S-a decis să nu mai fie dus cu elicopterul la Bratislava, ci la un oraș apropiat, Banská Bystrica, deoarece călătoria până în capitală ar fi durat prea mult, iar Fico avea nevoie să fie operat de urgență. “Următoarele ore sunt decisive”, a subliniat echipa lui Robert Fico.

Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 180 de kilometri nord-est de capitala Bratislava, adaugă BBC.

Atacul s-a produs în fața Casei de Cultură din localitate, unde urma să aibă loc o şedinţă de guvern, iar premierul a venit în mijlocul oamenilor.

ADVERTISING

Pravda Slovacia scrie că atacatorul ar fi strigat "Robo, vino încoace", iar la scurt timp după aceea a tras asupra premierului Robert Fico.

Conform postului de televiziune slovac TA3, au fost trase patru focuri de armă, cel puţin un glonţ lovindu-l pe Fico în abdomen.

Victima a fost evacuată din piață cu mașina echipei sale de securitate și apoi transportată la spital cu un elicopter.

Iată momentul când premierul este dus la maşină de serviciul de securitate.

Poliția a izolat zona, iar centrul cultural a fost evacuat.

Cine este autorul tentativei de asasinat: Un scriitor local, fondator al unei mișcări antiviolență

Persoana reţinută şi suspectată că l-a împuşcat pe premierul slovac Robert Fico este un bărbat în vârstă de 71 de ani din centrul ţării, identificat de media slovace drept un scriitor local, relatează AFP.

ADVERTISING

"Cred că pot confirma, da", le-a răspuns ministrul de Interne slovac Matus Sutaj Estok jurnaliştilor, care l-au întrebat cu privire la identitatea atacatorului. Acesta este, potrivit presei locale, unul dintre fondatorii clubului literar Duha (curcubeul) din oraşul Levice.

El este autorul mai multor culegeri de poezie şi este membru al asociaţiei oficiale a scriitorilor slovaci.

Asociaţia a confirmat pe Facebook că bărbatul este membru din 2015, iar dacă faptele sunt confirmate "calitatea de membru a acestei persoane josnice va fi imediat anulată".

La rândul său, fiul suspectului a declarat pentru site-ul de ştiri aktuality.sk că tatăl său are o armă de foc înregistrată legal.

Întrebat despre atitudinea tatălui său faţă de premierul Robert Fico, el a răspuns: "Vă spun un lucru: nu l-a votat. Atât pot spune".

Mai multe declaraţii ale suspectului sunt disponibile pe reţelele de socializare. Într-un videoclip postat online în urmă cu opt ani, el afirma: "Lumea este plină de violenţă şi arme. Oamenii par să înnebunească".

Suspectul susţinea de asemenea că a fondat o "Mişcare împotriva violenţei" la Levice, care se defineşte pe pagina sa de Facebook drept "un partid politic în curs de formare al cărui obiectiv este să împiedice răspândirea violenţei în societate".

Reacţii la cald, inclusiv din România

Într-o reacţie imediată, Zuzana Caputova, președintele Slovaciei, declară: "Sunt absolut șocată de atacul brutal și nesăbuit de astăzi asupra prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico, pe care îl condamn în termenii cei mai fermi. Îi doresc multă putere în acest moment critic și o recuperare rapidă. Gândurile mele se îndreaptă, de asemenea, către familia și apropiații săi".

Parlamentul Slovaciei se întrunește în regim de urgență pentru a analiza situația.

Şi premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri că este profund şocat de veştile venite din Slovacia.

”Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie traşi la răspundere”, este mesajul lui Ciolacu, de pe platforma X. 

A urmat un mesaj de la Klaus Iohannis:

”Şocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”.

Cine este Robert Fico

Robert Fico este președintele unui partid populist şi s-a remarcat printr-o retorică pro-rusă și anti-occidentală.

Robert Fico, născut pe 15 septembrie 1964 în Topoľčany, Slovacia, este o figură marcantă în politica slovacă, fiind fondatorul și liderul partidului Direcția - Social Democrație (SMER-SD). Cariera sa politică a început în anii '90, iar de atunci a ocupat diverse funcții importante, inclusiv cea de prim-ministru al Slovaciei în trei mandate diferite: 2006-2010, 2012-2018 și din nou începând cu 2023.

Educația sa juridică, obținută la Universitatea Comenius din Bratislava, împreună cu experiența sa ca membru al Partidului Comunist din Cehoslovacia, au modelat abordarea sa politică.

Fico este cunoscut pentru pozițiile sale populiste și pentru abilitatea de a naviga în apele politice complexe ale Slovaciei, având un record impresionant ca cel mai longeviv prim-ministru din istoria țării.

Cu toate acestea, mandatul său nu a fost lipsit de controverse, inclusiv acuzații de corupție și implicarea în crize politice, cum ar fi criza generată de uciderea jurnalistului Ján Kuciak, care a dus la demisia guvernului său în 2018.

Ulterior, s-a reprofilat printr-o retorică extremistă și de extrema dreaptă şi a reușit să câștige din nou încrederea electoratului, revenind în funcția de prim-ministru în 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇