Val de reacții în întreaga lume după tentativa de asasinat asupra premierului Slovaciei

Val de reacții în întreaga lume după tentativa de asasinat asupra premierului Slovaciei

Preşedinţii principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi lideri din state membre ale UE şi din afara acesteia au condamnat miercuri în termeni fermi atacul armat comis asupra premierului slovac Robert Fico.

”Condamn ferm atacul dezgustător asupra prim-ministrului Robert Fico. Asemenea acte de violenţă nu îşi au locul în societatea noastră şi subminează democraţia, bunul nostru comun cel mai de preţ. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico, de familia sa”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma X, citată de Reuters.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola au declarat pe X că sunt şocaţi de vestea atacului asupra lui Robert Fico. ”Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri”, a afirmat Michel.

ADVERTISING

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat "şocat şi îngrozit" de împuşcarea premierului slovac Robert Fico. "Îi doresc putere pentru o recuperare rapidă. Gândurile mele sunt alături de Robert Fico, de cei dragi şi de poporul slovac", a scris Jens Stoltenberg pe X, citat de DPA.

Slovacia s-a alăturat NATO în 2004, în acelaşi an în care a aderat la Uniunea Europeană.

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala s-a declarat şocat de acest eveniment. El a subliniat, într-o postare pe X, că violenţa nu poate fi tolerată. ”Ştirea despre împuşcarea prim-ministrului Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului însănătoşire cât mai rapidă posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, ea nu trebuie să îşi aibă locul în societatea noastră”, a menţionat Fiala, citat de agenţia de presă slovacă TASR.

ADVERTISING

Şeful executivului polonez Donald Tusk a scris, pe platforma X, că veştile din Slovacia sunt şocante şi că gândurile sale sunt acum alături de omologul său slovac.

”Am fost profund şocat de atacul odios împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico”, a scris, la rândul său, premierul ungar Viktor Orban pe platforma X.

"Vestea tentativei laşe de asasinare a premierului slovac Fico mă şochează profund. Violenţa nu trebuie să aibă loc în politica europeană", a postat cancelarul german Olaf Scholz pe platforma de socializare X, citat de Reuters.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, şi-a exprimat şocul profund faţă de tentativa "laşă" de asasinare a premierului slovac Robert Fico. "Toate gândurile mele se îndreaptă către el, familia sa şi către poporul slovac prieten'', a declarat ea, citată de ANSA.

ADVERTISING

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat atacul "îngrozitor" asupra premierului slovac Robert Fico, un populist care a făcut declaraţii considerate favorabile Rusiei înainte de a adopta un ton mai conciliant în ultimele luni, transmite France Presse.

"Atacul asupra premierului slovac Robert Fico este îngrozitor", a reacţionat Zelenski pe X. "Condamnăm cu fermitate acest act de violenţă împotriva şefului de guvern al unui stat partener vecin", a adăugat el.

"Sunt şocat să aud această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre sunt alături de premierul Fico şi de familia sa", a scris şi premierul britanic Rishi Sunak pe aceeaşi reţea.

Reacţii din România

Şi premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri că este profund şocat de veştile venite din Slovacia.

”Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie traşi la răspundere”, este mesajul lui Ciolacu, de pe platforma X. 

A urmat un mesaj de la Klaus Iohannis:

”Şocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”.

Și președintele Senatului Nicolae Ciucă a condamnat „tentativa de asasinare” a premierului slovac. „Condamn cu fermitate tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico. Aceste acte de violență nu își au locul într-o democrație”, a scris, pe platforma X, Nicolae Ciucă.

Premierul social-democrat slovac Robert Fico a fost rănit în abdomen prin împuşcare miercuri în plină stradă după o reuniune guvernamentală desfăşurată în afara capitalei Bratislava, în oraşul Handlova. El se află în stare critică.

Un suspect în vârstă de 71 de ani a fost arestat la faţa locului, potrivit presei locale. Acesta a tras patru sau cinci focuri de armă asupra premierului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇