Fostul premier slovac Robert Fico a revenit la putere după ce a câștigat alegerile parlamentare anticipate. Partidul lui Fico Smer-SD a primit 23,3% din voturi, câștigând scrutinul în fața liberalilor din Partidul Slovaciei Progresiste (PS), care a obținut doar 17 procente.
Alte cinci partide au depășit pragul electoral de 5%, intrând în Parlamentul de la Bratislava. Nu și formațiunea neonazistă Republika. Participarea la urne a fost de 68,5%, cea mai ridicată din ultimii 20 de ani.
Schimbare în politica externă?
Victoria lui Fico ar putea slăbi sprijinul vestic pentru Ucraina. Observatorii se așteaptă ca Slovacia, până acum una din țările care au ajutat cel mai mult Ucraina, să își schimbe poziția și să se apropie mai mult de cea a Ungariei.
Fico a promis în campania electorală că "nici măcar un singur glonț nu va mai trece granița de est a Slovaciei". În plus, a dat de înțeles că va încerca să blocheze adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei agresoare.
Promisiunile electorale ale lui Fico se bazează pe sondajele de opinie, potrivit cărora jumătate dintre slovaci ar fi de partea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei și nu ar fi de acord cu trimiterea de ajutoare militare Kievului.
Dezamăgire în rândul liberalilor
Liberalii sunt foarte dezamăgiți de revenirea la putere a lui Fico.
"Fico a câștigat și, după 12 ani de guvernare coruptă și aproape 200 de persoane bănuite de infracțiuni din anturajul său, tot a reușit să convingă electoratul că viziunea sa pentru Slovacia este mai bună decât cele prezentate de ceilalți", a scris Matus Kostolny, redactor-șef la Dennik N, ziar liberal din Slovacia.
Ca șef al partidului de stânga Smer, Fico a condus Slovacia pentru o lungă perioadă din ultimul deceniu, deși a fost acuzat de numeroase ori că ar fi transformat țara într-un "stat mafiot". A demisionat după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak și s-a reprofilat printr-o retorică extremistă și de extrema dreaptă.A fost ajutat și de haosul din cei trei ani de după căderea formațiunii sale Smer.
Prin incompetență politică și diverse intrigi, coaliția de centru-dreapta rezultată în urma alegerilor din 2020 a fost până la urmă copleșită de numeroasele crize ca pandemia de coronavirus, războiul din Ucraina și scumpirea masivă a alimentelor.Un vot de neîncredere în decembrie 2022 a dus la căderea executivului de coaliție de la Bratislava și la alegerile anticipate din acest an.
Poate Fico să formeze o coaliție?
Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, membru fondator al partidului progresist PS, a anunțat înainte de scrutin că îl va însărcina pe câștigător cu formarea unui nou guvern - cu condiția că acesta va reuși să alcătuiască o majoritate parlamentară de 150 de mandate.
Rezultatele votului arată că Fico va reuși relativ ușor să pună bazele noii coaliții. Ca posibili parteneri i-ar avea pe radicalii de dreapta de la Partidul Național Slovac (SNS), care au trecut de pragul electoral.
Un alt partener natural ar fi și formațiunea Hlas (Vocea), desprinsă în 2020 chiar din Smer. Șeful Hlas Peter Pellegrini, fost premier și protejat al lui Fico, a dorit atunci să se distanțeze de extremismul fostului său mentor.
Hlas a ocupat poziția a treia la scrutin cu 15% din voturi, ceea ce i-ar putea atribui un rol decisiv în determinarea noilor guvernanți. Smer va avea probabil 42 de mandate în noul Parlament, astfel încât cele 27 de mandate pe care le va primi Hlas s-ar putea dovedi decisive în formarea noului executiv.
"Smer va domina"
"Negocierile încă nu au început, dar probabilitatea unei coaliții de guvernare Smer-Hlas-SNS în Slovacia este foarte mare", spune Grigorij Meseznikov, șeful Institutului de Afaceri Publice din Bratislava.
Rămâne speranța că pro-europeanul Pellegrini va asigura o politică moderată a viitorului guvern. "El știe că Slovacia are nevoie de banii europeni și nu vrea să își atragă critici", crede Milan Nic, Senior Fellow la Societatea Germană de Politică Externă.
Grigorij Meseznikov nu îi împărtășește optimismul. Pellegrini ar putea încerca să păstreze o linie moderată, "dar acest lucru nu va schimba cu nimic faptul că rolul dominant va reveni Smer și SNS".
Afirmația lui Fico privind oprirea sprijinului pentru Ucraina i-a speriat deja pe unii parteneri occidentali. Președintele PS Michal Simecka a spus pentru DW că se teme că un guvern condus de Smer ar putea izola Slovacia în UE, la fel cum se întâmplă cu Ungaria vecină.
Tim Gosling