Poliţia slovacă l-a acuzat pe şeful spionajului ţării şi pe alţi oficiali de rang înalt din comunitatea de securitate de formare a unui grup infracţional şi de conspiraţie pentru abuz de putere, într-un caz care a apărut cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate din această ţară.
Alegătorii slovaci sunt chemaţi la urne la 30 septembrie. Slovacia, ţară membră UE şi NATO, este condusă de un cabinet interimar, după ce coaliţia guvernamentală anterioară s-a prăbuşit în urma unor lupte interne şi a pierdut încrederea Parlamentului, în decembrie.
"Anchetatorul a formulat acuzaţii pentru infracţiunea de constituire, formare şi sprijinire a unui grup infracţional, infracţiunea de abuz de autoritate publică şi infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei", a anunţat şeful Poliţiei, Ştefan Hamran, în cadrul unei conferinţe de presă televizate, relatează Reuters.
Poliţia i-a identificat pe cei inculpaţi doar după prenume, dar Hamran a confirmat că printre ei se numără actualul şef al Serviciului de Informaţii Slovac (SIS), Roman Alac, predecesorul său Vladimir Pcolinsky şi directorul Autorităţii Naţionale de Securitate, Roman Konecny.
Premierul interimar Ludovit Odor a convocat pentru vineri o sesiune extraordinară a Consiliului de Securitate Naţională al ţării pentru a discuta acest caz.
Sondajele arată că partidul de stânga Smer-SD, condus de fostul premier Robert Fico, este favorit în cursa electorală din septembrie.
Într-un sondaj realizat luna aceasta de agenţia Ipsos, populistul Smer-SD ar obţine 19,7% din voturi, urmat de liberalii din Progresivne Slovensko cu 16,9%. Partidul HLAS, fondat de un alt fost prim-ministru şi fost membru Smer-SD, Peter Pellegrini, e cotat cu 13,3% din voturi.
Fico s-a opus ajutorului militar acordat Ucrainei şi a cerut o soluţie diplomatică la războiul lansat de Rusia în februarie 2022.