În ultima zi a anului 1992, Cehoslovacia intră în disoluție, formându-se două state, Cehia și Slovacia. Inițiatorul mișcării separatiste a fost Vladimir Meciar, un naționalist de la Bratislava, premierul statului federal slovac pentru ca, după separare, să devină primul președinte.
A fost o decizie politică pornită din frustrare și sete de putere ce va marca evoluția Slovaciei într-un mod diferit de cel al Cehiei, ajungându-se în punctul în care un prim-ministru controversat a fost împușcat în plină zi.
Robert Fico, 59 de ani, a redevenit premier al Slovaciei în octombrie 2023, atunci când partidul său, SMER, câștigă alegerile și reușește să formeze o majoritate parlamentară.
O tentativă de asasinat asupra prim-ministrului este o amenințare la adresa a tot ceea ce a însemnat democrația slovacă de până acum. Am primit cu groază informația că prim-ministrul Robert Fico a devenit ținta unei tentative de asasinat după o ședință de guvern la Handlova, iar în timpul unei întâlniri cu oamenii, acesta a suferit răni prin împușcare în urma atacului
Peter Pellegrini, președintele ales al Slovaciei
Șapte luni mai târziu a devenit victima unui atentat ce aruncă țara într-o criză majoră.
În 21 februarie 2018, jurnalistul de investigații Jan Kuciak a fost ucis cu focuri de armă în propria locuință, alături de logodnica sa, Martina Kusnirova.
Moartea celor doi a provocat un șoc la nivel național, iar Robert Fico, aflat atunci la conducerea țării de doi ani, după o pauză de șase, a fost obligat să demisioneze.
Dar Fico nu părăsește scena. Dă dovadă de o capacitate remarcabilă de adaptare, așteptând momentul potrivit. A condus Slovacia 11 ani, fiind în prima linie a politicii din această țară de un sfert de secol.
Omul care a spus că aduce pacea
Nimeni nu are o influență mai mare ca el și o abilitate ieșită din comun de a convinge electoratul că el e soluția salvatoare pentru țară.
În 2023, a câștigat alegerile, speculând frica de război a slovacilor.
În campanie, nu și-a mai arătat în mod strident susținerea pentru Vladimir Putin, transmițând mesajul că are capacitatea de a asigura pacea în țară. Ceea ce nu a fost decât un discurs bine țintit către oameni înfricoșați, dispuși să-l creadă.
Pentru a înțelege politica lui Robert Fico și de ce-l susțin slovacii, trebuie să interpretăm succesul său prin intermediul raportului dintre cele două țări, Cehia și Slovacia.
Condamn cu fermitate atacul josnic la adresa prim-ministrului Robert Fico. Astfel de acte de violență nu își au locul în societatea noastră și subminează democrația, bunul nostru comun cel mai de preț. Gândurile mele se îndreaptă către prim-ministrul Fico și familia sa
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene
Prima e mult mai bogată, cu un standard de viață mai ridicat și o economie dezvoltată, a doua, mai săracă, cu o populație care se consideră nedreptățită, începând cu perioada comunistă, când resursele erau orientate spre nord, spre Praga.
Frustrarea populară a fost speculată de Meciar, apoi de Fico, pentru a crea o mișcare naționalistă, care a devenit principalul factor de stagnare din societatea slovacă.
Alături de Viktor Orban
Bineînțeles, lângă un monopol politic a înflorit corupția, ceea ce a dus la creșterea polarizării sociale și adâncirea frustrării.
Împușcarea unui tânăr jurnalist și a logodnicei sale, apoi împușcarea unui prim-ministru în funcție nu sunt evenimente disparate, autonome, ci sunt legate peste timp, arătând tensiunile latente dintr-o societate afectată grav de corupție.
Robert Fico este un susținător al lui Vladimir Putin, fiind al doilea cap de pod pe care l-a construit Kremlinul în interiorul Uniunii Europene după cel cu Viktor Orban.
Noul guvern slovac, condus de Fico, a oprit ajutoarele către Ucraina la scurt timp după ce și-a început activitatea, alăturându-se celui de la Budapesta. Dar Fico a fost mai puțin vocal ca Orban, situația sa politică fiind și mai dificilă, confruntându-se cu opoziție mai puternică.
Sunt consternat să aflu despre împușcarea premierului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire grabnică și completă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene fundamentale
Klaus Iohannis, președintele României
În data de 15 iunie, președinte va deveni Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico, punându-se astfel capăt unui regim politic liberal și profund pro-european, care a fost la conducere în ultimii cinci ani.
Astăzi, poziția de președinte este deținută de Zuzana Čaputová, o activistă anti-corupție, care a reușit în 2019 să capitalizeze nemulțumirea populară legată de uciderea jurnalistului Jan Kuciak și să acceadă la putere.
Însă Čaputová decide în 2023 să nu mai candideze pentru un nou mandat.
O linie subțire între stabilitate și haos
Împușcarea lui Robert Fico declanșează o criză în Europa, mai ales în contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc la începutul lunii iunie.
Kremlinul face, deja, mare caz de împușcarea aliatului său. Agențiile de presă din Rusia anunță că premierul slovac s-a opus aderării Ucrainei la NATO și a stopat ajutorul militar pentru Kiev.
Slovacia e o țară cu o populație de 5,5 milioane de locuitori, jumătate din cea a Cehiei, fiind membră a Uniunii Europene și NATO.
Cele două atacuri armate cu puternică încărcătură politică vor avea un impact major asupra destinului țării din centrul Europei, afectată profund de corupție.