Oamenii de știință americani au descoperit legături genetice între boala inflamatorie intestinală și Parkinson. Descoperirea este importantă deoarece poate duce la noi tratamente și strategii terapeutice comune pentru a viza cele două afecțiuni.
Echipa de la facultatea de medicină Icahn Mount Sinai, din New York, a folosit tehnici avansate de analiză genomică pentru a investiga suprapunerea genetică dintre cele două boli.
Descoperirile indică mutațiile din gena LRRK2 ca fiind un element comun în cele două afecțiuni și identifică gene noi care sunt susceptibile de a fi afectate la persoanele care suferă de ambele boli, se arată într-un raport publicat de jurnalul Genome Medicine.
„Am descoperit că boala inflamatorie intestinală și Parkinson sunt cauzate de anumiți factori genetici comuni, inclusiv variante în LRRK2 și alte gene necunoscute anterior pentru această afecțiune combinată. Acest lucru ar putea schimba dramatic abordarea noastră față de aceste boli, permițând terapii care să vizeze simultan ambele afecțiuni”, a declarat dr. Meltem Ece Kars, cercetător postdoctoral la Institutul pentru medicina personalizată Charles Bronfman, într-un comunicat.
„Cercetarea noastră nu numai că leagă aceste două boli din punct de vedere genetic, ci și pregătește terenul pentru noi forme de tratament și, eventual, strategii de prevenire, care ar putea reduce povara acestor boli asupra pacienților”, a mai spus omul de știință.