Un tratament neconvențional, dar eficient pentru Parkinson? Ce au descoperit oamenii de știință

Un tratament neconvențional, dar eficient pentru Parkinson? Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință din Belgia au descoperit o metodă de a îmbunătăți simptomele la pacienții cu Parkinson: transplantul de fecale.

Transplantul de microbiotă fecală (FMT) a fost testat pe pacienți timp de 12 luni și s-a dovedit eficient, simptomele, mai ales cele motorii, fiind îmbunătățite în cazul pacienților (comparativ cu un grup placebo), scrie The Brighter Side of News, care citează un raport publicat de jurnalul The Lancet.

Boala Parkinson este o afecțiune neuro-degenerativă care afectează milioane de persoane din întreaga lume. Prevalența sa este în creștere rapidă din cauza unor factori precum utilizarea pesticidelor și îmbătrânirea populației. Simptomele bolii includ atât simptome motorii (cum ar fi problemele de echilibru, rigiditatea și tremorul caracteristic), cât și non-motorii (pierderea mirosului, constipația și tulburările de somn REM).

ADVERTISING

În boala Parkinson, o proteină numită alfa-sinucleină se pliază greșit și formează aglomerări care deteriorează apoi celulele nervoase producătoare de dopamină din creier, ceea ce duce la apariția simptomelor tipice ale bolii.

Tratamentele actuale, în primul rând, medicamentele care înlocuiesc dopamina, au adesea efecte secundare și își pierd eficacitatea în timp.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Se crede că aglomerările de proteine se formează în peretele intestinal într-un stadiu foarte timpuriu al bolii, de unde ajung la celulele creierului prin intermediul nervului vag, care face legătura între intestin și creier.

Acest proces poate fi influențat de bacteriile intestinale, iar cele mai recente cercetări sugerează o legătură între Parkinson și microbiomul intestinal.

Pacienții cu patologia Parkinson au adesea un microbiom intestinal alterat în comparație cu persoanele sănătoase și prezintă adesea mai multe inflamații (intestinale) și o barieră intestinală perturbată.

ADVERTISING

Plecând de la aceste informații, specialiști de la Spitalul Universitar Ghent și de la Universitatea din Ghent au dorit să investigheze dacă un transplant de microbiotă fecală (FMT) cu bacterii intestinale sănătoase de la un donator ar putea avea un impact semnificativ asupra evoluției simptomelor bolii Parkinson pe parcursul unui an. Iar rezultatul a fost pozitiv.

După 12 luni, participanții care au primit transplantul de scaun de la un donator sănătos au prezentat o îmbunătățire semnificativă a scorului lor motor, cea mai importantă măsură pentru simptomele bolii Parkinson.

În plus, participanții au avut mai puțin din cauza constipației, un simptom frecvent și deranjant pentru multe persoane cu boala Parkinson.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇