De ce crește violența față de politicieni în Europa? - analiză Euronews

De ce crește violența față de politicieni în Europa? - analiză Euronews
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Violența crește în Europa, iar agresivitatea față de politicieni se manifestă tot mai puternic înainte de alegeri europarlamentare. Potrivit unei analize Euronews, principalele cauze ale actelor violente la care recurg cetățenii sunt creșterea extremismului și lipsa de încredere în autorități.

Climatul politic general și alegerile europene care se apropie sunt, în parte, responsabile pentru creșterea violenței, explică analiștii de la Centrul de Politici Europene, pentru Euronews.

Cel mai grav act de violență politică în Europa a fost, recent, împușcarea prim-ministrului slovac Robert Fico. Este prima tentativă de asasinare a unui șef de stat european din 2003 și reflectă o polarizare în creștere pe întregul continent.

ADVERTISING

Eric Maurice, cercetător la Centrul de Politici Europene, spune că există numeroși factori în spatele nemulțumirii.

„Este adevărat că, pe de o parte, putem vedea în rezultatele alegerilor o creștere a extremelor, a forțelor radicale, atât pe dreapta cât și pe stânga, cu un limbaj politic din ce în ce mai neînfrânat, cu violență verbală, cu atacuri la persoană în dezbaterea politică.

Și apoi o radicalizare, o polarizare a societății și o dificultate în a dezbate rațional cu adversarii politici, care adesea devin dușmani,” explică Eric Maurice.

Violențe în creștere în Germania și Franța

Și în Germania, atât partidele de guvernământ, cât și cele din Opoziție spun că membrii și susținătorii lor s-au confruntat cu un val de atacuri fizice și verbale în ultimele luni și au cerut o protecție mai mare pentru politicieni și mitinguri electorale.

Potrivit statisticilor poliției federale germane, 22 de persoane au fost atacate în țară de la începutul anului, inclusiv deputatul social-democrat în Parlamentul European, Matthias Ecke.

Candidatul pentru funcția de cancelar al partidului de centru-stânga al lui Olaf Scholz, în alegerile pentru Parlamentul European din luna viitoare, a fost atacat în timp ce punea afișe în orașul Dresda, la începutul acestei luni. El a fost dus la spital și a necesitat o intervenție chirurgicală pentru rănile sale.

Cifrele poliției germane arată că violența fizică sau verbală împotriva politicienilor s-a dublat aproape în ultimii cinci ani. În 2023 au fost înregistrate nu mai puțin de 2.790 de incidente.

De asemenea, Ministerul de Interne al Franței a înregistrat 2.265 de plângeri sau rapoarte de violență în 2022, în creștere cu 32 la sută comparativ cu 2021. Tendința a continuat în 2023, cu aproximativ 2.380 de atacuri raportate în primele trei trimestre ale anului.

O întrebare complexă

Eric Maurice spune că la atmosfera din ce în ce mai ostilă contribuie esențial condițiile sociale.

„De ce sunt atât de multe persoane susceptibile la dezinformare sau teorii ale conspirației, de exemplu? Un prim răspuns este că nu mai au încredere în autorități”, spune specialistul.

El adaugă că este, totuși, o întrebare foarte complexă și există mai multe explicații care, în final, se traduc într-o neîncredere în rasa umană și în autorități.

„Există sentimentul de vulnerabilitate, există percepția că nu se simt considerați de autorități. Poate fi situația lor economică personală, poate fi situația lor personală în termeni de lucruri mult mai intime, dar care se traduc printr-o neîncredere în rasa umană și în autorități”, explică Eric Maurice.

El subliniază și o posibilă consecință a acestei situații: teama de a deveni ținta violenței ar putea descuraja cetățenii europeni să se implice în politică sau politicienii să candideze pentru a fi realeși.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇