Premierul Poloniei a primit amenințări: "Slovacii ne-au dat un exemplu despre ce ar trebui făcut cu Donald Tusk". Noutăți de la spital despre Robert Fico

Premierul Poloniei a primit amenințări: "Slovacii ne-au dat un exemplu despre ce ar trebui făcut cu Donald Tusk". Noutăți de la spital despre Robert Fico

Premierul polonez Donald Tusk a primit ameninţări după tentativa de asasinare a omologului său slovac Robert Fico, un website de ştiri polonez susţinând că măsurile de protecţie a şefului executivului polonez vor fi consolidate, transmite Reuters.

”Au fost multe din acestea ieri”, a scris joi Tusk într-o postare pe platforma X (fosta Twitter) pe care a ilustrat-o cu o captură de ecran a unui comentariu, postat miercuri pe X, ce afirma: ”Astăzi, slovacii ne-au dat un exemplu despre ce ar trebui făcut cu Donald Tusk”, dacă el decide să nu facă investiţii într-un mare aeroport din centrul Poloniei.

Climatul politic din Polonia s-a radicalizat în ultimii ani, un eveniment tragic fiind asasinarea în 2019 a unui primar liberal al oraşului Gdansk, care critica măsurile anti-imigranţi luate de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat în acea vreme la guvernare.

Citând o sursă din serviciul de protecţie polonez, website-ul Wp.pl a relatat că măsurile de protecţie pentru prim-ministrul Tusk vor fi întărite în urma tentativei de asasinare a lui Robert Fico. ”Evident, analizăm şi tragem concluzii, dar nu discutăm despre ele public”, a declarat ministrul de Interne Tomasz Siemoniak.

Noutăţi de la spital despre Robert Fico

Premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat, miercuri, după o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova.

ADVERTISING

Starea de sănătate a premierului Fico este în continuare gravă şi capacitatea sa de comunicare este limitată, a anunţat joi guvernul slovac de la spitalul unde Fico este internat.

Vicepremierul Robert Kalinak a insistat că Fico este în continuare în stare gravă şi nu se poate vorbi încă despre un prognostic pozitiv, relatează agenţia EFE.

Robert Kalinak, ministru al Apărării, a mai precizat că gravitatea rănilor este atât de mare încât răspunsul organismului premierului rănit de gloanţe este foarte dificil şi, de asemenea, capacitatea lui Fico de a comunica este limitată.

Totuşi, Kalinak a negat informaţiile apărute în unele mass-media conform cărora Fico va fi supus unei noi intervenţii chirurgicale, după operaţia care miercuri a durat cinci ore şi la care au participat două echipe de medici, reuşind să-i oprească hemoragia provocată de un glonţ care i-a străpuns stomacul.

Autorul tentativei de asasinat, un bărbat de 71 de ani, pe nume Juraj Cintula, care în trecut a avut legături cu grupări radicale, este arestat şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său, afirmând că nu este de acord cu politicile lui Fico. Mai mult, suspectul a spus că este mândru de atacul său armat şi a pretins că voia să-i facă rău lui Robert Fico, nu să-l ucidă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇