Mult soare și vorbe mari, la inaugurarea Golden Gate-ului românesc. Grindeanu a vorbit despre speranță, Ciolacu despre destin, iar Iohannis a îndemnat la cooperare mai presus de orice (Galerie foto&video)

Mult soare și vorbe mari, la inaugurarea Golden Gate-ului românesc. Grindeanu a vorbit despre speranță, Ciolacu despre destin, iar Iohannis a îndemnat la cooperare mai presus de orice (Galerie foto&video)

Festivitatea de inaugurare a podului peste Dunăre care va lega Brăila de Tulcea a început, joi, cu puțin după ora 11.00.

Organizatorii au amenajat un cort pentru invitați, astfel încât președintele României, președintele Senatului, dar și comisarul european Alina Vălean şi europarlamentarul Mihai Tudose să nu fie nevoiți să stea în soare, pe durata evenimentului.

poza-cort-pod
Foto: Captură video Facebook/Ministerul Transporturilor

Primul care a luat cuvântul a fost ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD).

Alocuțiuni oficiale, Pod Suspendat peste Dunăre

Podul suspendat de la Brăila se deschide astăzi circulației!Această investiție este un nou pas pentru consolidarea rolului strategic și economic al României.#podsuspendatdunare #investitii #podbraila #cnair

Publicată de Sorin Grindeanu pe Miercuri, 5 iulie 2023

„Astăzi trăim un moment special pentru infrastructura din România. În 2017 puțini credeau în reușita acestui proiect.

Și iată că la 6 ani distanță suntem aici. Este un pod al speranței pentru toți românii și al unirii (...).

E o lucrare de infrastructură unică în România și estul Europei. E dovada că statul român știe să investească, să atragă bani europeni și să abordeze strategic dezvoltarea regiunilor.

ADVERTISING

România își consolidează și rolul strategic la frontiera de est”, a precizat Grindeanu (PSD).

Ganea-Grindeanu-Pod
Sorin Grindeanu. Foto: Inquam Photos/George Călin

A vorbit apoi președintele Klaus Iohannis, care a spus că podul este un exemplu că - atunci când există colaborare - apar și rezultatele concrete, care să ajute la conectarea regiunilor, la fluidizarea traficului și creșterea siguranței rutiere.

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la inaugurare.

E cea mai amplă construcție ridicată în România în ultimele 3 decenii. Al 3-lea pod ca mărime din Europa. Îi felicit pe toți cei implicați.

E dovada că, dacă există voință și seriozitate, și în România se pot face lucri de mare amploare. Mulțumiri trebuie aduse și partenerilor.

Ganea-Iohanis-Pod
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos/George Călin

În urmă cu 2 ani, la aniversarea centenarului relațiilor bilaterale dintre România și Japonia, proiectul podului a fost prezentat ca exemplu concludent al colaborării. E unul dintre cele mai ambițioase proiecte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Indiferent de poziționări politice, de dezbateri și obiective electorale pentru la anul, interesele României trebuie să primeze.

Țara noastră are acces la o proporție semnificativă de fonduri europene. Ne dorim cu toții o Românie mai conectată, cu drumuri mai bune și mai sigure”, a spus Iohannis.

Președintele României subliniază că accesarea fondurilor europene din PNRR reprezintă un examen de maturitate pe care România nu are voie să-l rateze.

„E lăudabil obiectivul accesării integrale a acestor fonduri. Dar ar fi oportună și accesarea de finanțări complementare.

Infrastructura de transport trebuie să rămână prioritatea zero a oricărei administrații.

Podul care intră astăzi în trafic e un prim pas pentru conectivitate, fluidizarea traficului și siguranță rutieră”, a declarat Iohannis.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a vorbit despre investiții istorice şi faptul că parte dintre materialele și componentele utilizate la construcția podului au fost realizate la Galați și Brăila, semn că putem avea cooperare la nivel regional.

ADVERTISING

„România transmite Europei și lumii întregi un mesaj clar: vrem, știm și putem să ne construim destinul ca o națiune europeană, puternică și mândră.

Podul este un exemplu de muncă în echipă, de cooperare internațională (...) Sper să fac parte și să conduc Guvernul care construiește”, a spus Ciolacu.

Alocuțiunea premierului Marcel Ciolacu la inaugurarea Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila

Alocuțiunea premierului Marcel Ciolacu la inaugurarea Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila

Publicată de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România pe Joi, 6 iulie 2023

Cât de mare este Golden Gate-ul românesc

Podul peste Dunăre dintre Brăila și Tulcea e o construcție gigantică, pentru realizarea căreia Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat pe 19 ianuarie 2018, cu Astaldi (devenit ulterior We Build) și IHI Infrastructure System (Japonia).

Ordinul de începere s-a dat pe 2 martie 2018. Iar podul urma să fie gata în 2022.

Inițial, lucrările au mers destul de bine. Dar pe parcurs au mai apărut blocaje, semnalate de-a lungul timpului de Asociația Pro Infrastructura (API).

Un mare neajuns a fost că, pe vremea când lucrările la pod începuseră deja, CNAIR nu avea nici măcar licitații lansate pentru parte dintre drumurile de legătură ale rețelei rutiere cu podul, spre Brăila și, pe celălalt mal, spre Tulcea.

pod-braila
Primele mașini circulă pe podul peste Dunăre, între Brăila și Tulcea. Foto: Inquam Photos/George Călin

Lucrările au continuat și, cu amânări repetate, au început, totuși, să se apropie de final.

Tablierul metalic al podului este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone, iar fiecare are o greutate medie de 250 de tone.

Valoarea contractului, finanțat prin POIM, este de 2,375 miliarde de lei cu TVA.

Podul suspendat are o lungime de 1974,30 m.

Drumul principal (Brăila - Jijila) are o lungime de 19,095 km.

Drumul de legătură cu DN22 (Smârdan - Măcin) are o lungime de 4,328 km.

Mai jos, într-un material video realizat de Asociația Pro Infrastructura - care a montat camere în zonă pe un stâlp al podului și care a preluat imagini filmate de We Build și IHI Infrastructure - puteți urmări cum a evoluat construcția, în ultimii ani.

Exclusivitate! Timelapse cu podul suspendat de la Brăila | Brăila Suspension Bridge Timelapse

Mai jos puteți vedea cum se vede, de la volan, o călătorie pe pod. Asociația Pro Infrastrucutra a parcurs drumul, la scurt timp după inaugurare:

Publicată de Asociația Pro Infrastructură pe Joi, 6 iulie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇