Magnatul media Jimmy Lai a fost condamnat la aproape 6 ani de închisoare

Magnatul media Jimmy Lai a fost condamnat la aproape 6 ani de închisoare
Momentul în care Jimmy Lai este arestat

Un tribunal din Hong Kong l-a condamnat sâmbătă pe mogulul media Jimmy Lai la cinci ani și nouă luni de închisoare pentru fraudă, în cel mai recent demers legal împotriva magnatului pro-democrație, scrie CNN.

Lai a fost găsit vinovat de încălcarea termenilor contractului de închiriere pentru sediul ziarului său, care în prezent nu mai apare, Apple Daily, după ce a ascuns activitatea unei firme de consultanță care furniza servicii de secretariat corporativ.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Lai a fost amendat cu 2 milioane de dolari din Hong Kong (257.000 de dolari) și nu mai poate fi director de companie timp de opt ani.

ADVERTISING

Wong Wai Keung, directorul administrativ al companiei mamă a Apple Daily, Next Digital, a fost condamnat la 21 de luni de închisoare.

În octombrie, Lai și Wong au fost condamnați de aceeași instanță pentru fraudă. Ambii au pledat nevinovați.

Lai, care se află în arest preventiv de aproape doi ani, va fi judecat și în temeiul legii extinse a securității naționale din Hong Kong.

De când legea securității a fost impusă de Beijing în 2020, ca răspuns la protestele antiguvernamentale masive, autoritățile au luat măsuri drastice împotriva disidenței.

ADVERTISING

Activiști, protestatari și jurnaliști au fost încarcerați, societatea civilă a fost paralizată, iar o serie de instituții de presă independente au fost închise.

Lai, în vârstă de 74 de ani, este unul dintre cei mai mediatizați critici ai Beijingului și riscă o pedeapsă maximă de închisoare pe viață sub acuzația de complicitate cu forțe străine. El se confruntă, de asemenea, cu o acuzație în temeiul unei legi din epoca colonială și a fost condamnat la 13 luni de închisoare în 2021 pentru participarea la un protest neautorizat.

ADVERTISING

Apple Daily s-a numărat printre ziarele forțate să se închidă de la punerea în aplicare a legii, după ce poliția a efectuat o descindere în redacție și autoritățile i-au înghețat activele.

Guvernul din Hong Kong a negat în mod repetat criticile potrivit cărora legea a înăbușit libertățile, susținând în schimb că a restabilit ordinea în oraș după protestele din 2019.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇