Lukaşenko amenință iar că închide conductele cu gaz rusesc care alimentează Europa, dacă Polonia închide granița cu Belarus

Lukaşenko amenință iar că închide conductele cu gaz rusesc care alimentează Europa, dacă Polonia închide granița cu Belarus

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a amenințat că va închide conductele cu gaz rusesc care alimentează restul Europei, dacă Polonia închide granița cu țara sa.

UE a acuzat Belarus că a transportat cu avionul mii de persoane din Orientul Mijlociu și le-a împins să intre în blocul comunitar prin Polonia, Lituania şi Letonia. Belarus neagă însă aceste acuzații, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Belarus se află sub o presiune „fără precedent, nejustificată și agresivă” din partea unor țări occidentale, iar președintele Vladimir Putin „și-a exprimat înțelegerea” cu privire la răspunsurile dure ale lui Lukașenko.

ADVERTISING

„Dar, pe de altă parte, președintele se bazează pe faptul că acest lucru nu va duce la încălcări ale obligațiilor noastre față de cumpărătorii europeni de gaze, mai ales într-o perioadă atât de dificilă pentru europeni”, a spus Peskov.

Prețurile la gazele europene de la hub-ul olandez TTF au crescut cu 2,5%, la 93,60 euro/megawat/oră, la 12:10 GMT, de la 93 de euro pe MWh la deschidere.

Furnizările rusești de gaze naturale către Germania prin conducta Yamal-Europa care trece prin Belarus au fost ușor mai scăzute miercuri, la un volum de peste 10.000.000 de kilowați-oră (kWh), față de peste 11.000.000 de kWh/h de marți, a arătat operatorul Gascade.

ADVERTISING

Polonia a prelungit cu trei luni interzicerea accesului în regiunea de frontieră cu Belarusul, impusă în septembrie, după izbucnirea crizei cauzată de sosirea a mii de migranţi.

I.O.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇