27 de zile de suferințe și distrugeri. Rușii terorizează orașele cucerite, Putin reia amenințările nucleare, Zelenski participă la summitul NATO (Foto & Video)

27 de zile de suferințe și distrugeri. Rușii terorizează orașele cucerite, Putin reia amenințările nucleare, Zelenski participă la summitul NATO (Foto & Video)

A 27-a zi de război a început cu un avertisment de la Joe Biden. Preşedintele SUA e convins că Rusia va utiliza arme biologice şi chimice în Ucraina, Kremlinul întoarce acuzațiile.

Pe front au continuat atacurile. Ucraina a precizat că acum ruşii controlează coridorul de pământ spre Crimeea şi blochează accesul la Marea Azov. Orașul Sumî este, de asemenea, parțial blocat, în timp ce bombardamentele de artilerie continuă asupra orașului Harkov. Aici protestele oamenilor continuă, dar rușii le răspund cu gloanțe, lacrimogene și grenade paralizante, iar surse din FSB susțin că se pregătesc deportări masive și terorizarea civililor.

Situația din Mariupol este din ce în ce mai gravă: rușii bombardează fără încetare, chiar și mașinile cu civili care încearcă să părăsească orașul, sute de mii de oameni au rămas fără mâncare și fără apă, iar copiii mor din cauza deshidratării. Există informații că rușii au reușit să intre spre seară în oraș.

Volodimir Zelenski s-a plâns în fața Parlamentului italian că ruşii răpesc şi torturează copii și i-a sugerat Papei Francisc că Vaticanul ar putea juca un rol de mediator în încheierea războiului cu Rusia. Între timp, Kremlinul a anunțat în ce situație ia în considerare să folosească arme nucleare: dacă existența Rusiei e amenințată.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din a 27-a zi de război:

23:57 - Administraţia SUA nu a observat acţiuni ale Chinei privind furnizarea de armament Rusiei de la conversaţia preşedinţilor Joseph Biden şi Xi Jinping, a declarat marţi seară Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, citat de CNN.

ADVERTISING

"Nu pot face predicţii, dar vă pot spune că, de la recentele întâlniri şi de la conversaţia preşedintelui Biden cu Xi Jinping, nu am observat furnizarea de către China de echipamente militare Rusiei, dar sigur că monitorizăm situaţia atent", a declarat Jake Sullivan într-o conferinţă de presă, potrivit CNN.

23:49 - Agenția europeană de meteorologie nu mai oferă Rusiei date din satelit, de teamă că imaginile pot fi folosite pentru planurile de atac.

23:36 - Președintele Zelenski se va adresa miercuri parlamentului japonez.

23:18 - Astăzi aproximativ 6.000 de oameni au reușit să plece din Mariupol în Zaporojie. În schimb, rușii susțin că au scos din oraș azi, fără ajutorul autorităților ucrainene, 68.000 de civili.

23:16 - UE are de gând să ofere 400.000 de euro fiecărei companii europene afectate de sancțiunile împotriva Rusiei și de războiul din Ucraina.

23:05 - Au apărut imagini cu bombardamente asupra orașului estic Kramatorsk, iar unele rapoarte susțin că aici rușii folosesc bombe cu fosfor.

23:00 - Volodimir Zelenski va partcipa prin videoconferință la summitul NATO de joi, pentru care și Joe Biden merge la Bruxelles.

22:51 - Loviturile cu rachete au distrus o gară din regiunea ucraineană Dnipro, a declarat un guvernator din zonă. Valentyn Reznichenko a spus că cel puțin o persoană a fost ucisă în urma atacului.

El a adăugat că loviturile au avariat liniile de cale ferată suficient de grav pentru a împiedica trecerea trenurilor pe termen nelimitat.

22:27 - Preţurile laptelui sunt în creştere puternică pe fondul aştep­tărilor că piaţa aflată deja sub pre­siune va suferi şi mai mult de pe urma perturbării livrărilor de îngră­şăminte şi hrană pentru animale şi presiunilor inflaţioniste în contextul războiului din Ucraina, scrie Financial Times.

ADVERTISING

22:06 - Militarii ruși suferă de degerături și luptă pentru a avea acces la hrană, afirmă un oficial american din domeniul apărării, citat de Sky News.

21:45 - Kremlinul anunță că Vladimir Putin a vorbit din nou, marţi după-amiază, cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, despre situaţia din Ucraina şi despre stadiul negocierilor.

Conversaţia a avut loc la iniţiativa preşedintelui Emmanuel Macron, conform Preşedinţiei Rusiei.

21:36 - Rusia lansează rachete din Sevastopol.

21:35 - Miniştrii europeni de Afaceri Externe şi ai Apărării au decis luni să constituie, pentru prima dată în istoria UE, o forţă militară de intervenţie rapidă. Aceasta va fi formată din 5.000 de combatanţi și ar trebui să fie operaţională până în 2025.

”Tratatele europene prevăd că UE se poate angaja în misiuni de luptă: nu a făcut-o niciodată, dar dacă aceasta se dovedeşte necesară, trebuie să fie pregătită. Europenii trebuie să înţeleagă că anumite situaţii pot implica folosirea forţei. Capacitatea europeană trebuie antrenată pentru misiuni de luptă”, a precizat Josep Borrell în faţa unui grup de jurnalişti.

21:09 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia va folosi arme nucleare doar dacă îi este amenințată existența, anunță The Guardian, citând agenția de presă de stat a Rusiei.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru CNN. Întrebat dacă preşedintele Putin încearcă să sperie restul lumii menţionând opţiunea nucleară, oficialul de la Kremlin a răspuns: ”Preşedintele Putin intenţionează să facă lumea să asculte şi să ne înţeleagă îngrijorările. De câteva zeci de ani nimeni nu ne ascultă. (...) Avem un concept cu privire la securitatea naţională şi este public. Puteţi citi toate motivele pentru care armele nucleare pot fi folosite”. 

ADVERTISING

Întrebat, de asemenea, despre folosirea armelor chimice sau biologice de către Rusia împotriva trupelor, civililor sau conducerii Ucrainei, Peskov susţine că Rusia are „motive puternice” şi chiar dovezi că SUA au un program strict secret privind arme biologice pe teritoriul Ucrainei. Peskov a adăugat că Rusia nu mai are astfel de arme.

20:42 - Statele Unite nu intenţionează să închidă reprezentanţa diplomatică de la Moscova, a declarat marţi ambasadorul american, John Sullivan, evidenţiind importanţa menţinerii contactelor bilaterale, deşi a observat, în contextul tensiunilor, că Rusia pare a vrea întreruperea legăturilor.

20:37 - Ambasada Rusiei în SUA a spus că sunt false informațiile potrivit cărora forțele rusești ar fi deportat ucraineni din Mariupol în Rusia.

Într-o postare pe Telegram, ambasada a afirmat că vehiculele care evacuează civili sunt inspectate de trupele rusești pentru a „evita operațiunile de sabotaj" ale forțelor ucrainene. De asemenea, aceasta a afirmat că Rusia nu a împiedicat civilii din Mariupol, dar „va reține toți bandiții și fasciștii".

20:20 - În Siria a fost organizată o demonstrație de susținere a invaziei Rusiei în Ucraina. Agenția rusă Tass scrie că în orașul Latakia s-au adunat mai mulți studenți ai universității Tishrin. În piața orașului a fost amplasat un banner cu Putin și Bashar al-Assad, iar studenții fluturau steagul Rusiei.

20:17 - Google a început să-și scoată în secret angajații din Moscova. La biroul gigantului it din capitala Rusiei lucrau 244 de persoane.

20:14 - Separatiștii pro-ruși din Donețk anunță că au ”denazificat complet” una dintre brigăzile marinei ucrainene și că au capturat patru tancuri, două vehocule blindate și două seturi de comunicații tactice.

20:11 - Autoritățile ucrainene anunță că rușii au bombardat un spital de copii din Severodonețk, din regiunea Lugansk, provocând un incendiu. 7 copii și 15 adulți au fost evacuați.

19:40 - Hackerii de la Anonymous au făcut publică întreaga bază de date a Nesle, după ce compania a reuzat să plece din Rusia. Sunt 10 GB de emailuri, parole și clienți.

19:37 - Unul dintre principalii vectori ai propagandei Kremlinului, Vladimir Soloviev, a vorbit în cadrul uneia dintre emisiuni cu experții invitați despre faptul că invazia Ucrainei este doar o primă fază. S-a vorbit acolo de un atac nuclear împotriva UE sau de invazia Poloniei și Lituaniei.

19:31 - Rușii au bombardat iar districtul Obolon din Kiev. Două clădiri au fost cuprinse de incendii, nu se știe încă dacă există victime.

19:26 - Pentru prima oară în istorie, Parisul a acordat titlul de cetățean de onoare unui oraș - Kievului.

18:54 - Un militar rus care și-a predat tancul forțelor din Ucraina va primi o recompensă de 10.000 de dolari, anunță surse ucrainene, preluate de Sky News.

18:43 - Oficiali din Pentagon spun că forțele ruse au reușit să intre în Mariupol.

18:12 - The Times susține a stat de vorbă cu o sursă din FSB care a relatat că rușii pregătesc să dezlănțuite ”o mare teroare” asupra cetățenilor din Herson, oraș ocupat din 3 martie, dar unde cetățenii se revoltă constant.

Potrivit publicației britanice, rușii plănuiesc să răpească locuitori în mijlocul nopții și să îi ducă în Rusia.

”Suntem pregătiți să deportăm și jumătate dintre locuitori, dacă e nevoie. Dacă ar fi fost posibil să fie identificați liderii protestelor, ar fi fost lichidați deja. Protestatarii sunt salvați de faptul că nu este clar cine trebuie capturat”, a spus sursa din FSB, într-o scrisoare datată luni, 21 martie.

Informațiile vin în condițiile în care luni rușii au tras asupra cetățenilor care au protestat față de ocupație, iar astăzi au dispersat o manifestație similară cu gaze lacrimogene.

18:03 - Jurnalista Victoria Roshchina de la Hromadske a fost eliberată de FSB. Ea fusese reținută pe 16 martie pe teritoriile ocupate din Ucraina.

În presa rusă circulă un video cu jurnalista, care spune că nu a fost răpită, ci salvată de ruși. Hromadske a precizat că realizarea acestei filmări a fost o condiție a eliberării ei și că femeia spune aceste lucruri sub amenințarea invadatorilor.

17:42 - În jur de 20.000 de ruși care erau în vacanțe în străinătate la momentul invaziei încă nu au reușit să se întoarcă acasă.

16:56 - Ministrul de Externe al Greciei a anunțat că intenționează să conducă o misiune de ajutor umanitar în orașul-port Mariupol, aflat sub asediu.

16:47 - Forțele armate ale Ucrainei continuă să distrugă tancuri și vehicule blindate ale invadatorilor ruși.

16:42 - Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, Vlodimir Zelenski, i-a mulțumit primei doamne a Franței, Brigitte Macron, și soțiilor altor lideri pentru că au avut grijă de copiii refugiați bolnavi. Totodată, le-a adus un omagiu europenilor care au primit și au ajutat refugiații ucraineni, spunând că merită un premiu Nobel pentru pace.

16:33 - Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, anunţă Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

16:19 - Liderii statelor membre UE intenţionează să înfiinţeze un ”fond fiduciar” de susţinere a Ucrainei şi de ajutare a reconstrucţiei acestei ţări după războiul declanşat de către Rusia.

16:07 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, lumea a văzut „suferințe îngrozitoare și distrugeri, bombardamente ale spitalelor, școlilor, blocurilor, bombardamente care terorizează civilii”.

15:54 - Un tren care transportă sute de persoane din orașul asediat Mariupol urmează să sosească în gara Liov din vestul Ucrainei.

15:42 - Imagini filmate cu drona arată explozii puternice la fabrici și clădiri industriale din orașul asediat Mariupol, care continuă să fie bombardat.

Ukraine: Drone footage purports to show explosions at Mariupol factories

15:39 - "Vreau să-i spun președintelui Zelenski că Italia este de partea Ucrainei în procesul de aderare la UE. Italia vrea să vadă Ucraina în UE", a spus premierul italian Mario Draghi.

15:28 - Țările baltice plănuiesc să interzică navelor rusești să intre în porturile lor.

15:21 - Duma de Stat, Camera inferoară a Parlamentului rus, a adpoptat un proiect de lege care prevede sancţiuni dure în vederea pedepsirii unor ”informaţii mincinoase” despre activitatea Moscovei în străinătate.

Această lege completează o lege adoptată la începutul lui martie, care prevede până la 15 ani de închisoare cu privire la publicarea unor ”informaţii mincinoase” despre armata rusă.

15:07 - Opozantul Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 9 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de fraudă pe scară largă și sfidare a instanței de către un tribunal rus.

14:56 - Bunurile oligarhilor ruși sancționați, în valoare de peste 800 de milioane de euro, au fost înghețate în Italia.

14:45 - Unele orașe din Ucraina mai au alimente doar pentru trei sau patru zile, a anunțat agenția umanitară Mercy Corps.

„Una dintre cele mai mari preocupări ale noastre în acest moment este vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare. Știm că majoritatea orașelor nu au produse esențiale, iar hrana se termină în 3-4 zile”, a declarat Steve Gordon, reprezentant al Mercy Corps.

14:29 - Oriflame anunță că oprește investițiile în Rusia.

14:17 - Reprezentantul permament al Moscovei la ONU, Vasili Nebenzia, subliniază că o revocare a dreptului de vot al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, cerută de Zelenski secretarului general al ONU Antonio Guterres, este imposibilă din punct de vedere juridic

14:05 - Propuneri periculoase au fost puse pe masa NATO cu privire la războiul din Ucraina, spune premierul ungar Viktor Orban, după o întâlnire cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

”Unele state membre au propus încă o dată crearea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei. NATO însă este o alianţă defensivă”, a spus premierul ungar, potrivit hirado.hu.

13:52 - 10 spitale au fost complet distruse de când Rusia a invadat Ucraina, a declarat ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko.

13:43 - Ocupanții ruși și-au pus steagul pe fereastra unei clădirii pe jumătate distruse din Herson.

13:30 - Locuitorilor din Boryspil, aflat lângă Kiev, li s-a cerut să părăsească orașul imediat ce pot, pentru că există lupte puternice în apropiere.

13:14 - Negocierile în curs între Rusia şi Kiev nu sunt ”substanţiale”, apreciază marţi Kremlinul, după ce preşedintele ucranean Volodimir Zelenski s-a declarat pregătit de ”compromisuri”, pe care vrea să le supună aprobării ucrainenilor prin referendum.

12:56 - Corespondentul BBC Orla Guerin spune că la Kiev s-a auzit o explozie puternică. Nu se știe momentan de unde provine.

12:53 - Președintele Zelenski a vorbit cu papa Francisc și a sugerat că Vaticanul ar putea juca un rol de mediator în încheierea războiului cu Rusia.

Într-o postare pe Twitter, Zelenski a precizat că i-a spus papei despre „situația umanitară dificilă” și despre modul în care coridoarele de salvare sunt blocate de trupele ruse.

12:46 - Forţe armate ruse au preluat controlul satului Urojainoie, în regiunea Doneţk, a anunţat generalul rus de divizie Igor Konaşemnkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

12:33 - Contraspionajul ucrainean afirmă că a dejucat o posibilă tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski. Un grup de diversionişti ruşi, condus de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a fost arestat în oraşul Ujgorod, situat la frontiera Ucrainei cu Slovacia şi Ungaria.

Se pare că grupul de 25 de bărbaţi urma să comită acte de sabotaj în cartierul guvernamental de la Kiev şi în alte zone din ţară.

12:27 - Aproximativ 15.300 de militari ruși au fost uciși de la începutul războiului, a susținut Ministerul Apărării al Ucrainei în cea mai recentă informare. Totodată, ministerul afirmă că au fost distruse: 509 tancuri, 1.556 de vehicule blindate de luptă și 252 de sisteme de artilerie.

12:16 - Generalul Mihail Mizintsev, care a condus anterior operațiunea militară rusă din Siria, este cel care s-ar ocupa personal de asediul din Mariupol.

12:09 - Vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk a făcut un nou apel către Rusia pentru a permite livrările de ajutoare umanitare în orașul asediat Mariupol și pentru a lăsa civilii să plece.

11:57 - Forțele ruse au deportat cu forța 2.389 de copii din Donețk și Luhansk, a anunțat Ministerul ucrainean de Externe. "Astfel de acțiuni reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, în special a dreptului umanitar internațional", se arată în declarație.

11:40 - 8.600 de cetățeni ucraineni au intrat luni în România, cu 10% mai puțini decât în ziua anterioară, a informat Poliția de Frontieră.

11:19 - Jurnalistul rus Dmitri Muratov, redactor-șef al publicației Novaya Gazeta, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a anunțat că își scoate medalia la licitație, pentru a ajuta refugiații din Ucraina.

11:03 - Deputatul ucrainean Dmitro Gurin a descris situația din orașul său natal, Mariupol, drept o „crimă de război”. El a precizat că „bombardamentele nu se opresc niciodată, împușcăturile nu se opresc niciodată. Acum sunt 300.000 de oameni în Mariupol fără mâncare”.

10:51 - Ucraina a anunțat că eforturile sale de evacuare a civililor se concentrează asupra orașului Mariupol, dar nu a anunțat niciun nou acord cu Rusia pentru a permite trecerea în siguranță a locuitorilor blocați.

10:47 - Nestle și Unilever anunță că prețul produselor lor în Rusia ar putea crește cu până la 45% de la 1 aprilie.

10:34 - Victoria, în vârstă de 27 de ani, care a reușit să evadeze din Mariupol, a povestit că orașul este distrus din cauza bombardamentelor.

"Oamenii stau în subsoluri, dar nici acelea nu mai sunt sigure. Trei copii au murit de deshidratare. Este secolul 21 și copii mor din cauza deshidratării în orașul meu. Sunt persoane care mor și de foame", a povestit ea.

10:25 - Opozantul Aleksei Navalnîi a fost găsit vinovat de fraudă pe scară largă și sfidare a instanței de către un tribunal rus. Procurorii ruși încearcă să îl mute pe Navalnîi într-o închisoare penală de maximă securitate pentru 13 ani.

10:09 - Armata ucraineană afirmă că o companie care produce și repară tancuri rusești și-a suspendat lucrările la fabrica sa din orașul Chelyabinsk din cauza lipsei de piese.

09:58 - Pentagonul acuză Rusia de comiterea de atacuri fără discriminare asupra civililor în Ucraina şi a dat asigurări că va ajuta la strângerea de dovezi privind crimele de război ale forţelor ruse.

09:47 - Sute de baloane colorate au fost montate de-a lungul balustradei podului care traversează râul Tisa, pod peste care zilnic trec mamele, copiii sau persoanele în vârstă din Ucraina spre România.

Baloanele au fost montate de membrii Asociaţiei "Suntem vocea lor" din Sighetu Marmaţiei.

Felicitări, echipa!https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159042793364285&id=746869284https://www.facebook.com/207661966022101/posts/4923400604448190/

Publicată de Asociația Suntem Vocea Lor pe Luni, 21 martie 2022

09:30 - Serviciul de Urgență al Ucrainei a publicat fotografii cu consecințele bombardamentelor care au avut loc luni în districtul Korosten, aflat în regiunea Jîtomîr.

09:14 - Japonia a criticat decizia Rusiei de a se retrage din tratatul bilateral de pace pentru a pune capăt oficial ostilităților dintre Moscova și Tokyo din cel de-Al Doilea Război Mondial.

09:07 - Compania multinațională japoneză NEC a suspendat comenzile pentru produsele și serviciile sale în Rusia. NEC este una dintre cele mai mari companii de telecomunicații din lume.

08:54 - Ministerul Apărării al Marii Britanii tocmai a publicat cel mai recent raport al serviciilor secrete, spunând că forțele ucrainene continuă să respingă încercările ruse de a ocupa orașul Mariupol.

08:35 - Prețul petrolului și-a continuat creșterea, în condițiile în care UE a discutat despre un posibil embargo petrolier asupra Rusiei, iar atacurile asupra instalațiilor saudite au provocat o stare de nervozitate pe piață.

Ţiţeiul Brent s-a scumpit cu 2,75%, la 118,80 dolari, pe baril.

08:14 - Sute de femei transgender nu au putut fugi din Ucraina, din cauza pașapoartelor în care poartă încă numele de la naștere și sexul, spun organizațiile caritabile citate de BBC.

Schimbarea genului și a numelui în pașaport presupune un proces îndelungat, care implică mai multe evaluări psihiatrice, iar mulți renunţă. Legea mobilizării generale interzice însă bărbaților între 18 și 60 de ani să părăsească țara, aşa că oricine care are paşaport în care scrie genul masculin este întors de la graniță, inclusiv femeile transgender care astfel rămân în ţara bombardată.

07:56 - În raportul zilnic, Ministerul Apărării din Ucraina a spus că forțele ruse au stocuri de muniție și alimente care vor dura „nu mai mult de trei zile”.

Iată ce mai spun ucrainenii

  • Forțele ruse au rezerve de combustibil pentru trei zile, care sunt completate cu camioane-cisternă.
  • În ultimele 24 de ore, Forțele Aeriene Ucrainene au lovit nouă ținte aeriene rusești - o aeronavă, șase drone și două elicoptere.
  • În Okhtyrka, un mic oraș din regiunea Sumî din centrul Ucrainei, 300 de militari ruși au refuzat să lupte și au părăsit zona.
  • Forțele ucrainene au rezistat la 13 atacuri și au distrus 14 tancuri, opt vehicule de luptă de infanterie, două vehicule de remorcare multifuncționale, trei sisteme de artilerie și alte patru vehicule.

07:33 - Forțele ruse „și-au sporit prezența în spațiul aerian al Ucrainei” în ultimele 24 de ore, anunţă armata ucraineană. „Pe lângă utilizarea multor vehicule aeriene fără pilot, inamicul folosește bombardiere, avioane de asalt și de luptă, rachete de croazieră și rachete balistice în diferite direcții”, a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina, într-un comunicat.

07:24 - Ambasada Rusiei în SUA a răspuns la acuzaţiile despre așa-numitele „lagăre de filtrare” create de forțele ruse la Mariupol. Primarul oraşului spune că mii de localnici au fost duși în lagăre, unde forțele ruse le-au confiscat telefoanele și documentele, înainte de a-i deporta cu forța în Rusia. Însă ambasada susţine că Rusia operează doar puncte de control „pentru a evita operațiunile de diversiune” ale armatei ucrainene și pentru a-i permite „să inspecteze cu atenție vehiculele cu motor care se îndreaptă către regiuni sigure”. „Armata rusă nu creează bariere în calea populației pașnice, dar o ajută să rămână în viață, oferind hrană și medicamente”, se mai arată în comunicat.

07:13 - Într-un mesaj video, președintele Zelenski a spus că forțele armate ucrainene resping forțele ruse și le-au încetinit avansul. El a adăugat că un avion rusesc a fost doborât în regiunea Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

06:57 - Mare parte din teritoriul Ucrainei este acoperită cu dispozitive explozive. Datele despre aceste „teritorii periculoase” au fost calculate de genişti folosind un software de geo-informații împreună cu specialişti de la Demining Solutions. Aceste calcule sunt preliminare.

???? З початком широкомасштабної агресії РФ проти України фахівці Асоціації саперів України разом з оператором протимінної...

Publicată de ГО "Асоціація саперів України" pe Luni, 21 martie 2022

06:42 - Armata ucraineană susține că a recucerit orașul Makariv, aflat la aproximativ 60 km vest de Kiev.

06:33 - Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că a semnat un decret prin care decorează 105 dintre “luptătorii” Ucrainei, 7 dintre ei decedaţi.

Zelenski a vorbit despre situaţia din Ucraina şi a subliniat că ruşii au ucis un supravieţuitor al Holocaustului. El a mai spus că patru copii au fost răniţi într-un atac asupra unei coloane de civili în regiunea Zaporojie.

”A fost încă o zi care ne-a adus mai aproape de victorie. Inamicul încearcă încet să se mişte. Să atace undeva. Să blocheze drumul nostru undeva. Să traverseze râul undeva. Armata ucraineană împiedică aceste tentative”, a afirmat Zelenski.

06:25 - Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, vine azi la Bucureşti, urmând să fie primit, la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

06:11 - Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA) a strâns peste 600.000 de dolari pentru a ajuta grădinile zoologice ucrainene afectate de invazia Rusiei.

05:55 - Preşedintele Zelenski a discutat cu Emmanuel Macron şi Mark Rutte, despre coordonarea poziţiilor la reuniunile NATO, UE şi Grupului G7.

"Am vorbit astăzi cu premierul Olandei, Mark Rutte, şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Ne coordonăm poziţiile înaintea summiturilor importante din Europa", a afirmat Zelenski, potrivit CNN.

"Vor avea loc reuniuni ale liderilor din Grupul G7, din NATO şi din Uniunea Europeană pe 24 martie. Poziţia noastră va fi auzită. Va răsuna cu fermitate", a subliniat Zelenski.

05:42 - Josep Borrell, reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, a anunțat noi planuri de dezvoltare a „capacității de desfășurare rapidă” care ar putea permite Uniunii „să desfășoare rapid până la 5.000 de militari” pentru diferite tipuri de crize. El a insistat că nu va fi creată o „armata europeană”.

05:33 - Iată situaţia din teren potrivit oficialilor ucraineni: Forțele ruse dețin coridorul de pământ spre Crimeea și blochează accesul la Marea Azov.

Orașul Sumî este, de asemenea, parțial blocat, în timp ce bombardamentele de artilerie continuă asupra orașului Harkov.

Raportul mai susține că Rusia desfășoară „campanii de propagandă agresivă” care vizează militarii forțelor armate din Belarus, îndemnaţi astfel să se alăture invaziei militare a Ucrainei.

04:41 - Preşedintele american Joe Biden spune că acuzaţiile Rusiei că Kievul are arme biologice şi chimice sunt false şi arată că Vladimir Putin are în vedere folosirea acestor arme în războiul împotriva Ucrainei.

“Putin este încolţit şi acum vorbeşte despre noi inclusiv că am avea arme biologice şi chimice în Europa, ceea ce nu este adevărat. Sugerează şi că Ucraina are arme biologice şi chimice în Ucraina. Acesta este un semn clar că are în vedere folosirea acestor arme”, a spus Biden la un eveniment.

04:12 - Noi imagini din satelit arată incendii provocate de loviturile militare și inundații tot mai mari în zona râului Irpin.

Damage from Russian military strikes in Irpin.
Zona Irpin distrusă de loviturile ruse - Foto: Maxar
Russian military vehicles and tanks seen on the streets of the "left bank" neighborhood in Mariupol.
Vehicule militare și tancuri rusești văzute pe străzile din Mariupol - Foto: Maxar

03:47 - Guvernul ucrainean a acuzat armata rusă că ar fi "răpit" trei israelieni din Melitopol, un oraş din sud-estul Ucrainei pe care îl ocupă. Luni, "la Melitopol, ocupanţii ruşi au răpit trei cetăţeni israelieni: Tatiana Kumok şi părinţii ei, Vera şi Mihail Kumok", a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk, citată pe Facebook de Centrul pentru comunicaţii strategice şi securitate informaţională.

03:24 - Preşedintele Zelenski a insistat în privinţa necesităţii unei "întâlniri, indiferent de format", cu Vladimir Putin.

"Cred că, fără această întâlnire, este impoisibil de înţeles pe deplin de ce sunt pregătiţi ruşii pentru a opri războiul", a declarat preşedintele ucrainean pentru publicaţia regională Suspiln.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇