Lista țărilor pentru care, de azi, la sosirea în România nu mai este necesară izolarea

Lista țărilor pentru care, de azi, la sosirea în România nu mai este necesară izolarea

Incepand de azi, se elimină măsurile de izolare la locuință pentru persoanele asimptomatice care vin în România din 17 state europene.

Este vorba despre Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, anunta într-un comunicat Ministerul de Interne.

Totodată, zborurile către și dinspre aceste țări se vor relua tot începând de azi.

Decizia de ridicare a restricțiilor a fost luată pentru că cele 17 state au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în medie, în ultimele 14 zile, la un milion de locuitori.

ADVERTISING

Lista acestor state va fi actualizată săptămânal, a anunțat Ministerul de Interne într-un comunicat.

"Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări", precizează MAI.

Dacă lucrurile se înrautățesc, țările ar putea fi scoase de pe lisă

Însa, daca situația epidemiologică din aceste țări va avea o evoluție nefavorabilă timp de 14 zile, se va propune eliminarea lor de pe lista respectivă.

ADVERTISING

Totodată, ministrul de Interne, Marcel Vela, a explicat ce se va întâmpla cu o persoană care se află într-o țară care îndeplinește condițiile când pleacă în concediu, dar între timp statul respectiv este scos de pe listă.

„Dacă apar focare în țara respectivă și lucrurile se schimbă, în mod evident va intra în izolare la domiciliu timp de 14 zile”, a precizat Vela la Digi24.

În schimb, subliniază ministrul, dacă un cetățean pleacă dintr-o țară aflată pe listă, dar în drum spre casă trece printr-un stat în care lucrurile stau diferit, nu va trebui să stea în autoizolare când ajunge în România.

ADVERTISING

„Țările de tranzit nu sunt considerate ca locație de pornire și nu se intră în izolare”, a explicat Marcel Vela.

Până acum, toate persoanele care veneau în România erau nevoite să stea in autoizolare 14 zile. Dacă nu aveau unde să stea, astfel încât sa nu ia contact cu familia, puteau cere carantinarea instituționalizată.

De asemenea, cei care nu respectau autoizolarea erau trimiși în carantină instituționalizată cu suportarea costurilor.

Aceste măsuri sunt în continuare valabile pentru cei care vin în România din țări care nu se află pe lista celor 17.

Iată și ce alte măsuri de relaxare intră in vigoare luni:

Sălile de fitness se redeschid azi. Ce reguli trebuie respectate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇