Italia: Jumătate de milion de semnături pentru un referendum pentru sinuciderea asistată

Italia: Jumătate de milion de semnături pentru un referendum pentru sinuciderea asistată

În Italia s-au strâns jumătate de milion de semnături pentru declanșarea unui referendum pentru legalizarea sinuciderii asistate.

Strângerea de semnături a fost inițiată după cazul unui bărbat de 43 de ani, identificat doar ca Mario, care a rămas paralizat după un accident rutier și încă se luptă să își câștige acest drept.

Dacă cele 500.000 de semnături sunt confirmate, activiștii italieni sunt cu un pas mai aproape de victorie, notează Politico.

De altfel, sondajele arată că 9 din 10 italieni susțin legalizarea sinuciderii asistată. Biserica Catolică se opune însă acestei practici.

ADVERTISING

Mario a trimis o scrisoare deschisă ministrului italian al Sănătății, Roberto Speranza, săptămâna trecută. El nota că trăiește într-o „durere constantă” de mai bine de 10 ani, de când a fost victima unui accident rutier.

„Așa cum am dreptul la un tratament, am și dreptul să pun capăt suferinței mele”.

Speranza a răspuns că, personal, consideră că este necesar ca legea din Italia să fie schimbată, pentru a permite sinuciderea asistată, și speră ca Parlamentul italian să „găsească un consens”.

Orice răspuns la petiție ar trebui introdus ca inițiativă parlamentară. Însă coaliția premierului Mario Draghi are un mandat restrâns de a adopta reforme și este puțin probabil să introducă o astfel de legislație controversată.

ADVERTISING

Orice nou proiect de lege se va confrunta cu o puternică opoziție atât din partea Bisericii Catolice, cât și din partea unor politicieni.

Dreptul de a muri

Însă activiștii italieni tot speră să calce pe urmele Spaniei, care în martie a aprobat o lege ce permite celor care suferă de boli în faze terminale sau cronice să-și pună capăt vieții cu ajutorul personalului medical.

Se estimează că în jur de 50 de oameni călătoresc din Italia în Elveția, unde există clinici de sinucidere asistată. Alte țări unde acest lucru este legal sunt Belgia, Luxemburg sau Olanda.

ADVERTISING

Potrivit unor estimări avansate de activiști, 8.000-10.000 de italieni ar recurge la acest gest, dacă legea din Italia ar fi schimbată.

Referendumul propus ar legaliza rolul activ al medicilor în sinuciderea asistată, eliminând din codul penal italian acuzația de „ucidere a unei persoane care și-a dat consimțământul”.

Cei care se opun spun că, dacă referendumul ar trece, bolnavii ar putea fi presați „să ceară să moară”.

Activista Francesca Romana Poteggi subliniază însă că cei care vor să se sinucidă asistat „nu vor doar să moară, vor să nu mai sufere”.

De când a fost depus primul proiect de lege pentru legalizarea sinuciderii asistate în 1984, campania activiștilor a înregistrat numeroase eșecuri.

A. D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇