Iran: Mii de prizonieri au fost grațiați de ayatollah, cu o condiție. Și cu excepții

Iran: Mii de prizonieri au fost grațiați de ayatollah, cu o condiție. Și cu excepții

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a grațiat „zeci de mii” de prizonieri. Pe listă sunt numeroase persoane arestate în urma protestelor antiguvernamentale.

Presa de stat din Iran a raportat că grațierile acordate de ayatollahul Ali Khamenei au fost însoțite de condiții.

Sadeq Rahimi, adjunctul șefului sistemului judiciar, a explicat că acei deținuți care se califică pentru a fi grațiați trebuie să se angajeze în scris că regretă ceea ce au făcut. În caz contrar, nu vor fi eliberați. Rahimi a mai spus că „pentru prima dată în istorie" vor fi grațiați și inculpații care nu au primit un verdict final.

ADVERTISING

Grațierile au fost acordate în ajunul aniversării revoluției islamice din 1979. Acestea au fost acordate după ce o scrisoare a șefului sistemului judiciar i-a încadrat pe mulți dintre cei reținuți ca fiind tineri care au fost induși în eroare de influența și propaganda străine.

Cei acuzați de infracțiuni mai grave, cum ar fi spionajul, crima sau distrugerea proprietății statului, nu vor fi grațiați. De asemenea, măsura nu se va extinde la niciun cetățean cu dublă cetățenie aflat în prezent în detenție.

ADVERTISING

În conformitate cu articolul 110 din Constituția iraniană, liderul suprem al țării are autoritatea de a emite grațieri la recomandarea sistemului judiciar. Demonstrațiile au izbucnit în septembrie anul trecut în urma decesului unei femei deținute de poliția iraniană pentru moralitate.

Grupul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, estimează că cel puțin 100 de persoane aflate în detenție riscă să fie condamnate la moarte. Organizația afirmă că toți acuzații au fost „privați de dreptul de a avea acces la propriul avocat și la un proces corect".

ADVERTISING

Patru persoane au fost deja executate pentru infracțiuni legate de proteste. În ianuarie, doi bărbați au fost spânzurați pentru uciderea unui membru al forțelor de securitate iraniene. Cei doi au lansat un apel înainte de a muri, afirmând că au fost torturați.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇