Iohannis, VIP de Ziua Marinei. A fost și Cîțu lângă el și au făcut poze (Foto & Video)

Iohannis, VIP de Ziua Marinei. A fost și Cîțu lângă el și au făcut poze (Foto & Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a participat duminică la ceremoniile organizate la Constanța de Ziua Marinei, ocazie cu care a ținut și un discurs. Premierul Florin Cîțu a făcut și el parte din audiență.

Este prima dată când cei doi apar împreună în public după declanșarea scandalului Alcohol Gate, în care a fost implicat prim-ministrul.

Iohannis Cîțu Ziua Marinei
Foto: Administrația Prezidențială

Cu toate acestea, doar președintele Iohannis a avut un rol în ceremoniile de Ziua Marinei și a ținut un discurs cu această ocazie. El a fost însoțit în permanență de Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și de comandanții militari.

Iohannis a venit îmbrăcat în costum alb cu papion negru.

ioh
Foto: captură LIVE YouTube

Slujba religioasă a fost condusă de IPS Teodosie, controversatul arhiepiscop al Tomisului.

teodosie-1
Foto: captură LIVE YouTube

Președintele nu a socializat de la început cu premierul. De altfel, și vicepremierul Dan Barna, invitat să asiste la ceremonie, a fost rece cu Florin Cîțu.

ADVERTISING

Îi salut cu căldură pe marinarii români, militari sau civili. Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceți, departe de casă. Ieșiți mereu învingători și vă faceți datoria. La mulți ani tuturor și un gând de recunoștință eroilor care nu mai sunt printre noi!

președintele Klaus Iohannis
Alocuțiune susținută în cadrul festivităților prilejuite de Ziua Marinei Române

După discurs, Iohannis a fost invitat să urce pe una din navele militare din port, alături de Nicolae Ciucă și comandanții militari, pentru a urmări de acolo desfășurarea forțelor navale și aeriene.

Premierul Cîțu și restul invitaților au rămas pe cheu, în primă fază, după cum se poate vedea din imaginile transmise în direct de la Constanța.

fdfdfdfdfd
Foto: captură LIVE YouTube

Ulterior au urcat și ceilalți oficiali la bord, așa cum arată imaginile difuzate de Administrația Prezidențială. De altfel, în setul de imagini pentru presă au fost incluse, la final, și câteva fotografii în care Iohannis și Cîțu pare că stau de vorbă.

original_ziua_marinei_-_constanta_15_august_2021_3
Foto: Administrația Prezidențială

Ziua Marinei, fără spectatori

ADVERTISING

Publicul nu a avut acces fizic la eveniment, pentru al doilea an la rând, dar turiştii şi constănţenii aflaţi pe plajă au putut putea urmări defilarea navelor de la Constanţa la Midia, între orele 11:00 şi 13:00, informează agenția News.ro.

Ziua Marinei Române este sărbătorită din anul 1902, ajungând la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor va fi marcat de contextul pandemiei COVID-19.   

Ceremonia de duminică din portul militar Constanţa este una la care publicul nu are acces. Cu toate acestea, evenimentul poate fi urmărit, în direct, începând cu ora 9:50, inclusiv pe pagina de Facebook a Forţelor Navale Române.  

Preşedintele Klaus Iohannis a fost la prezent eveniment şi a rostit o alocuţiune.

Ceremonia a început cu întâmpinarea oficialilor şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forţele Navale Române, militari din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii.

ADVERTISING

La ora 10:00, au fost ridicate pavilionul, geacul şi marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie "Tomis”, Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti”.

De asemenea, a fost citit ordinul comun al miniştrilor apărării naţionale, transporturilor şi administraţiei şi internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”.

Momentul a fost urmat de alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis. La finalul ceremoniei, în jurul orei 11:00, portul militar a fost survolat de o formaţie de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forţelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 şi F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aeronave "Typhoon” britanice şi un avion de cercetare P-8 american.  

Publicul aflat pe faleza Cazinoului constănţean şi pe plajele din nordul litoralului poate urmări, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanţa la Midia.

Formaţia navală va fi condusă de fregata "Mărăşeşti” (F-111) şi va fi alcătuită din puitorul de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), corveta "Contraamiral Horia Macellariu” (Cvt-265), dragorul maritim "Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25), fregata turcească "Yavuz” (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenţie a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaţilor de navigaţie tradiţională cu vele.   

Ziua Marinei Române se încheie cu retragerea cu torţe a marinarilor, la ora 20:30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa.

Citește și:

Iată și articolele zilei pe spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇