Premierul României Florin Cîţu a făcut, sâmbătă, declaraţii la Palatul Victoria, după mai multe zile în care nu a mai avut apariţii publice, în contextul scandalului provocat de informaţiile referitoare la inchisoarea făcută în urmă cu 20 de ani în SUA, când a fost prins conducând maşina în stare de ebrietate. De asemenea, șeful Guvernului a vorbit și despre recenta rectificare bugetară.
SpotMedia.ro v-a transmis principalele declarații ale premierului:
Despre scandalul Alcohol Gate:
- Știți bine că în România, în legislație, pentru președinte și premier nu se face cerere pentru ORNISS. Avem acces la informații și fără cerere.
- Nu am adus în discuție acest eveniment în discuțiile cu dl președinte Klaus Iohannis. În ceea ce îl privește pe domnul Ludovic Orban, am înțeles că un coleg i-a arătat documentul, acum câteva luni de zile.
- Am discutat cu domnul președinte și, ca să fiu foarte clar, aceasta nu este o situație penală. Sunt legislații diferite în România și SUA, dar nu se pune problema. Am discutat cu domnul președinte și despre acest subiect, și despre rectificarea bugetară, și despre mai multe subiecte.
- Nu m-am gândit în niciun moment să îmi dau demisia. Avem reforme de dus la capăt. E un eveniment de acum 20 de ani din SUA. Nu are nicio legătură.
- Am văzut şi eu declaraţiile (USR PLUS, care a susținut că incidentul din SUA ridică probleme de moralitate - n.red.) şi am fost surprins neplăcut, pentru că nu am auzit nicio declaraţie atunci când un director al CFR Călători a lăsat oamenii vreo opt ore fără să îi ajute sau nu am văzut niciun fel de discuţii când partenerii de coaliţie îşi strângeau mâna cu Dragnea pe treptele PSD sau îi aveau lângă ei pe oamenii PSD la pupitru în Guvern.
- E ceva ce nu trebuie făcut - niciodată nu trebuie amestecate alcoolul și condusul. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată de atunci. Mi-am învățat lecția. Am încercat să închid repede acel episod. Legislația e mult mai dură. Depinde de la stat la stat.
- Era într-o sâmbătă, era 3 decembrie. Fusese ziua colegului meu de cameră și de acolo veneam. Știu doar că am băut suficient cât să depășesc limita legală. (...) Nu 7-8 beri. Nu pot să duc 7-8 beri.
- Ceea ce am făcut eu a fost delict, „felony”, cum se numește în SUA Este sub contravenție. N-am avut niciun drept restricționat.
- Nu mai știu cât m-a costat. A trebuit să îmi vând mașina. cred că m-am și împrumutat. Nu mai știu de unde am luat banii.
- PNL poate avea încredere în mine. Am lucrat în mediul privat, iar din funcțiile publice pe care le-am avut niciodată nu am dezamăgit.
- Mașina am vândut-o cu 1600 de dolari, cred. Era o mașină veche.
- Programul Anghel Saligny (pe care USR PLUS vrea să îl respingă - n.red.) nu este al meu. Avem multe localități în România unde nu e asfalt și canalizare. Despre asta e vorba.
- Am respectat procedurile legale, nu mai știu dacă am avut cătușe.
Despre Finanțe și rectificarea bugetară:
- Propunerea mea pentru Ministerul Finanțelor (în condițiile în care interimatul lui Florin Cîțu expiră în curând - n.red.) este Dan Vîlceanu.
- Am văzut o discuție: cum de crește deficitul pe cash, dar scade deficitul în procent. Pentru că crește PIB nominal. Creșterea reală la finalul anului este 7% față de 4,3 %, cât era în varianta oficială de buget.
- Câștigul mediu brut 5.520 față de 5.380 în proiectul inițial.
- Deficitul crește de la 80 de miliarde de lei la 83,7 miliarde de lei. Și reprezintă 7,13% din PIB. La începutul anului era de 7,16% din PIB. Se reduce puțin ca procent, deși crește în valoare absolută.
- În ceea ce privește PNDL 2 (unde au crescut sumele alocate - n.red.), plătim facturi. Nu plătim primarii, ci companii care lucrează. Ne plătim facturile. Nu are legătură cu primarii (în contextul în care USR PLUS a acuzat că Florin Cîțu risipește acești bani pentru a cumpăra bunăvoința primarilor - n.red.)
- Da, fondul de rezervă la bugetului are 800 de milioane de lei. Am alocat vreo 400 de milioane la începutul anului. Dar imediat a trebuit să dăm 200 de milioane de lei pentru Remdesivir. Apoi am dat bani pentru calamități. Și mai avem încă facturi de plătit de 600 de milioane de lei.
Despre pandemie:
- Noi n-am renunțat niciodată la măsurile care se impun automat când atingem praguri, cum ar fi cel de 2 la mie. Dacă se atinge pragul, măsurile intră în vigoare .
- Au fost discuții și cred că va fi și campanie de vaccinare în ceea ce privește vaccinarea copiilor. Dar aștept părerea specialiștilor. Și decizia este a părinților.
- Este important ca persoanele vaccinate să nu aibă niciun fel de restricție. Vom avea o discuție (privind posibilitatea de a introduce certificatul de vaccinare cu efecte pe plan intern - n.red.). Ați văzut că și înainte de valul 3 mi-am asumat o serie de măsuri care n-au fost foarte populare. Dar vreau să văd înainte și aici ce soluții sunt.
Cum a izbucnit Alcohol Gate și cum a recționat Cîțu
De la apariţia informaţiilor legate de acest incident, premierul a comunicat doar pe reţelele sociale, făcând atât anunţuri legate de activitatea Guvernului, dar postând şi imagini de la o vizită a sa în SUA, însoţite de diverse melodii.
Premierul Florin Cîţu a precizat, miercuri, întrebat dacă în trecut a fost închis două zile în SUA şi a plătit o amendă, că a făcut o greşeală în urmă cu 20 de ani, dar este interesant că informaţia apare de abia acum când are loc competiţia internă a PNL.
”Acum 20 de ani, a fost vorba de DUI, este vorba de conducere sub influenţa alcoolului. Am plătit amenda respectivă, o amendă foarte mare. Este contravenţie, am făcut o greşeală acum 20 de ani. Este interesant că în patru tururi de scrutin cu PSD nu a apărut această informaţie, apare acum în competiţia internă din PNL”, a declarat Florin Cîţu. Răspunzând unei întrebări, prim-ministrul a precizat că el a condus maşina după ce a consumat alcool.
”Eu am condus, a fost o greşeală, am condus, am plătit foarte scump, a trebuit să-mi vând maşina, să merg un an de zile pe jos. Nu e un motiv pentru care să te mândreşti”, a mai afirmat Cîţu. Acesta a mai spus că a fost vorba despre o contravenţie.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că nu a primit nici de la Florin Cîţu, nici de la serviciile de informaţii date pe această temă. PSD a cerut demisia premierului, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmând că că legea în România prevede că persoanele cu condamnări penale nu pot fi membri ai Guvernului, iar în acest context criticându-l pe preşedintele Klaus Iohannis, despre care susţine că "se face că nu vede legea". Ciolacu cataloghează drept "ridicole" declaraţiile unor membri ai PNL despre care spune că "aruncă în derizoriu" fapta premierului. "Cîţu vrea să stea pe scaunul Brătienilor pentru că a făcut puşcărie pentru că e beţiv?”, adaugă Marcel Ciolacu.
Co-preşedintele USR PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş, consideră că informaţiile privind trecutul premierului Florin Cîţu reprezintă "o problemă gravă" care, chiar dacă nu mai are efecte juridice, ţine de etică şi de morală. Cioloş declară că USR-PLUS aşteaptă clarificări din partea PNL, formaţiunea care l-a susţinut pe Cîţu pentru şefia Guvernului.
Reprezentanţii Sindicatului Europol au transmis vineri că alcoolemia de 0,161 (BAC) a premierului Florin Cîţu atunci când a fost prins conducând în Statele Unite "se traduce" în aproximativ un litru de tărie (whiskey, vodcă) sau aproximativ 5 sticle (750 ml) de vin sau foarte multe sticle de bere (500 ml) băute în multe ore. Fapta "reprezintă o veritabilă infracţiune", adaugă aceştia.
Citește și: