Iohannis a dat undă verde pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu UPDATE Cererea a ajuns la procurorul general

Iohannis a dat undă verde pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Cererea a ajuns la procurorul general

Președintele Klaus Iohannis a încuviințat, miercuri, începerea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu acuzat de o şpagă de 800.000 de dolari.

Astfel, șeful statului a trimis această cerere ministrului Justiției, Stelian Ion. Fostul șef al Senatului este acuzat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită pe vremea când era premier.

UPDATE Ministrul Justiţiei a transmis procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmărire penală încuviinţată de preşedintele Klaus Iohannis.

"Ministrul Justiţiei i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea de urmărire penală formulată de preşedintele României privindu-l pe Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru, pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie.

ADVERTISING

Cererea a fost transmisă în temeiul art. 109 alin. 2 teza întâi din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 12, art. 18 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", informează Ministerul Justiţiei, citat de Agerpres.

Ce a transmis Președinția

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, sub aspectul săvârșirii de către acesta a unei infracțiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 și art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, a transmis, miercuri, Administrația Prezidențială.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sursa citată mai prezicează că Parchetul de pe lângă ÎCCJ a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

Cererea DNA

Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a cerut luni președintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală față de Călin Popescu Tăriceanu, care era premier la data faptelor respective, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Potrivit procurorilor, Tăriceanu ”ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”.

Reacția lui Tăriceanu

Tăriceanu a reacționat la scurt timp după comunicatul procurorilor, afirmând că este genul de dosar făcut pe considerente politice.

ADVERTISING

”Ştiu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzaţii care nu erau deloc evidente şi clare şi anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine. Banii ar fi fost luaţi de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură.

Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17.000 de pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea. E o însăilare de presupuneri şi de aberaţii juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu luni la Antena 3, citat de News.ro.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇