Iohannis a promulgat legea prin care Parchetul European condus de Kovesi operează în România

Iohannis a promulgat legea prin care Parchetul European condus de Kovesi operează în România

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind punerea în aplicare a Regulamentului UE pentru instituirea Parchetului European (EPPO), care este condus în clipa de față de Laura Codruța Kovesi.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor masuri legislative, care, alături de cele institute deja prin Ordonanta de urgență a Guvernului nr. 8/2019, sunt destinate să asigure punerea completă în aplicare a Regulamentului EPPO.

ADVERTISING

Pentru facilitarea aplicării directe și obligatorii la nivel național a prevederilor cuprinse în Regulament, se impun măsuri de ordin legislativ și instituțional pentru asigurarea functionalității și a operationalizării efective în România a Parchetului European.

Proiectul cuprinde și dispoziții de ordin institutional, organizatoric sau privitoare la alocarea resurselor de personal, financiare și materiale.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul de lege, iar Senatul l-a adoptat decizional luni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

România are primii şase procurori delegaţi, după ce Colegiul EPPO a fost de acord, miercuri, cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiţiei, ca urmare a procedurii de selecţie organizată pe 29 ianuarie.

Pe 10 februarie, Ministerul Justiţiei a transmis că Parchetul European a fost de acord cu toate propunerile de procurori pe care le-a transmis România, astfel că avem deja primii 6 procurori europeni delegaţi.

ADVERTISING

EPPO a fost instalat la finalul lunii septembrie a anului trecut, la Luxembourg şi va putea ancheta, urmări şi trimite în judecată în faţa jurisdicţiilor naţionale pe cei care comit infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Numai cinci ţări nu fac parte din Parchetul European, din totalul de 27 de state mebre şi anume Danemarca, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Suedia.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇