Legătura nevăzută dintre Codruța Kovesi şi arestarea unui miliardar slovac, cu afaceri și-n România

Legătura nevăzută dintre  Codruța Kovesi şi arestarea unui miliardar slovac, cu afaceri și-n România

Un miliardar slovac care deține două lanțuri de farmacii și o casă de pariuri în România a fost reținut de poliția locală. Acesta a coordonat o uriașă rețea de corupție, fiind suspectat și de implicare în uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak.

  • În urmă cu doi ani, două crime provoacă un șoc în Uniunea Europeană.
  • Corupția scăpată de sub control a dus la moartea a doi jurnaliști de investigație din Slovacia și Malta.
  • În urmă cu o săptămână, Laura Codruța Kovesi, într-un interviu la RFI, a anunțat că Parchetul European va ancheta inclusiv aceste cazuri, pe care cei doi le investigau înainte să fie asasinați.
  • Procurorul șef al UE a declarat că familiile jurnaliștilor uciși au trimis scrisori și mesaje de susținere a instituției nou înființate și așteaptă dreptate.
  • Jaroslav Haščák, un miliardar slovac, a fost arestat, fiind suspectat de crearea unei scheme de fraudare a fondurilor europene, dar și de implicare în planificarea uciderii lui Jan Kuciak.

Pe parcursul a patru luni, doi jurnaliști de investigație au fost uciși la comandă în state membre ale Uniunii Europene.

În data de 16 octombrie 2017, mașina reporterului de investigație Daphne Caruana Galizia, din Malta, a fost aruncată în aer, iar în dimineața zilei de 21 februarie 2018, jurnalistul Slovac Jan Kuciak împreună cu logodnica sa sunt împușcați în apartamentul lor de un asasin plătit.

Atât Daphne Caruana Galizia, cât și Jan Kuciak au fost uciși ca urmare a muncii lor. Au murit pentru că au publicat anchete și au investigat afaceri de mare corupție în care erau implicați oameni de afaceri locali și politicieni.

După doi ani de procese, după zeci de proteste ale opiniei publice, demisii de premieri și alegeri, aceste două cazuri sunt departe de a fi rezolvate.

ADVERTISING

Laura Codruța Kovesi, susținută de familiile jurnaliștilor uciși

În urmă cu o săptămână, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al UE, anunța într-un interviu acordat RFI România, că Parchetul European va investiga moartea celor doi jurnaliști.

La șase zile de la declarația procurorului european, poliția din Slovacia descinde la sediul grupului Penta Investments și-l reține pe miliardarul Jaroslav Haščák, 51 de ani, unul dintre cei mai bogați oameni din Europa. Penta Investments are o prezență puternică și pe piața din România, unde controlează rețelele de farmacii Sensiblu și Dr.Max, dar și agenția de pariuri Fortuna.

Scandal în Slovacia, cu legături în România: Miliardarul slovac Jaroslav Haščák a fost arestat

“Cei doi jurnaliști, întotdeauna, au scris despre fapte de corupție în care oameni de afaceri, politicieni din statele lor erau implicați și au plătit cu viața pentru acest lucru”, a spus Laura Codruța Kovesi, în emisiunea radio.

“A fost foarte impresionant pentru mine faptul că familiile celor doi jurnaliști m-au susținut”, a mai adăugat ea, amintind de faptul că membrii familiilor celor doi jurnaliști uciși au susținut-o public prin declarații și scrisori trimise Parlamentului European în 2019, pentru ca fosta șefă a DNA să devină noul procuror-șef al UE. 

Fostul şef al Poliţiei din Slovacia a fost arestat în ancheta privind asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

“Vreau să povestesc o întâmplare care m-a impresionat. În 28 septembrie, împreună cu procurorii europeni, am depus jurământul în fața Curții de Justiție. Am considerat că este un moment simbolic pentru noi, de aceea, am invitat familiile celor doi jurnaliști să participe la acest eveniment”, a relatat Laura Codruța Kovesi.

Mesajul comisarului european pentru Justiție de la întâlnirea cu Laura Codruța Kovesi și cu cei 22 de procurori europeni

“Părinții lui Jan Kuciak nu au putut veni din cauza pandemiei, însă ne-au trimis o scrisoare în care ne-au încurajat. Dar a fost prezent Matthew, fiul jurnalistei ucise.

Noi ne-am oferit să-i plătim toate cheltuielile privind deplasarea dânsului la această ceremonie. După ceremonie a transmis un mesaj tuturor procurorilor europeni. Am fost impresionați și în discuțiile informale am vorbit despre situația bugetului pe care Parchetul European îl are.

După ce a plecat de la ceremonie, l-am rugat să ne trimită documentele ca să îi decontăm aceste cheltuieli. Răspunsul a fost că nu, că Parchetul European are nevoie de bani să-și facă treaba și că el nu dorește să-i decontăm acele cheltuieli. Este un gest simbolic și arată principiile sănătoase pe care această persoană le are. Și el este jurnalist.

Toți am fost impresionați de acest gest. Până la urmă, nu era o sumă extraordinar de mare”, a mai adăugat doamna Kovesi în emisiunea citată.

DaphneCaruanaGaliziaMaltaWiki-1
Daphne Caruana Galizia, jurnalist de investigație din Malta, a fost ucisă în 2017 printr-o bombă plantată sub automobilul personal. Avea 43 de ani - Foto: Wikipedia.com

Marian Kočner, un milionar slovac achitat în Dosarul Kuciak, un susținător al lui Putin

Arestarea omului de afaceri slovac Jaroslav Haščák vine ca o surpriză, deși despre corupția acestuia s-a vorbit destul de mult în mediile europene, dar și în presa de la Bratislava.

Asasinul jurnalistului slovac Jan Kuciak, condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare

După începerea investigației procurorilor în ce privește moartea jurnalistului Jan Kuciak, multe suspiciuni s-au îndreptat către Marian Kočner, un alt om de afaceri slovac în vârstă de 57 de ani. Deși a fost anchetat și judecat în dosarul uciderii jurnalistului, afaceristul a fost achitat în lipsa unor probe directe.

JanKuciakSlovacia
Jan Kuciak, jurnalist de investigație slovac, alături de logodnica sa Martina Kušnírová. Amândoi au fost executați de un asasin plătit în februarie 2018. Jan Kuciak avea 28 de ani - Foto: Facebook/Jan Kuciak

Kočner a fost condamnat la 19 ani de închisoare într-un alt dosar în care a fost acuzat de evaziune fiscală de 75 de milioane de euro în perioada în care a fost proprietar al Markiza TV. 

Acesta a fost și asociat al unor miliardari ruși din cercul lui Putin, fiindu-i blocate conturile din străinătate și primind interdicție de călătorie în SUA și în alte țări europene, fiind trecut pe lista Magnitski Act .

Mesajul lui Kočner către Haščák: a fost conform planului

Numele miliardarului Jaroslav Haščák, arestat în data de 1 decembrie, apare în timpul investigației uciderii jurnalistului slovac. Marian Kočner, la câteva ore după crimă, îi transmite un mesaj text lui Haščák în care-l anunță pe acesta că “s-a lucrat conform planului” și “vorbim mai multe când ne vedem”.

Haščák, în timpul anchetei, a recunoscut că a primit mesajul de la Kočner, dar a susținut că acesta nu are nicio legătură cu uciderea jurnalistului.

Presa din Slovacia a dezvăluit că Jan Kuciak a fost ucis în urma unei conspirații a miliardarului. După moartea acestuia, Haščák a transferat sume importante de bani către politicieni, procurori și judecători pentru a fi ascunse probe, iar el să scape de orice fel de acuzații.

Journalist Kuciak murder trial in Slovakia
Marian Kočner, un milionar slovac cu conexiuni la Kremlin, acuzat că a comandat uciderea jurnalistului Jan Kuciak. Judecătorii nu-l condamnă în acest caz din lipsă de probe, dar e trimis la închisoare pentru 19 ani, fiind condamnat într-un dosar de corupție - Foto: Hepta.ro

Miroslav Marcek, un fost soldat în vârstă de 37 de ani, a fost cel care a recunoscut că i-a împușcat pe jurnalistul Jan Kuciak și pe logodnica acestuia. În urma deciziei judecătorilor, acesta a fost condamnat la 23 de ani de închisoare.

Kovesi despre fraude financiare: Sute de dosare investigate în unele state, 3-4 în altele. Nu avem țări curate în Europa

Asasinatul a provocat o criză de încredere în Uniunea Europeană. Atunci, mai mulți oficiali și lideri au înțeles că lucrurile au scăpat de sub control. Corupția începuse să-i ucidă pe cei care scriau și vorbeau despre ea.

Jaroslav Haščák, un expert în deturnarea fondurilor europene

Premierul slovac de atunci Robert Fico, liderul Partidului Social Democrat Naționalist, a demisionat, iar formațiunea lui s-a prăbușit și a pierdut alegerile. În 2019, noul președinte al Slovaciei a devenit Zuzana Čaputová, o activistă anticorupție, care câștigă alegerile în urma revoltei populare împotriva sistemului politic.

În acest moment nu e clar dacă procurorii slovaci l-au pus sub acuzare pe Jaroslav Haščák și pentru complicitate la crimă sau doar pentru fapte din Dosarul Gorila, o rețea de corupție controlată de omul de afaceri.

Jaroslav Hascak
Jaroslav Haščák, un miliardar slovac cu afaceri și-n România, a fost arestat pentru corupție și o posibilă implicare în uciderea jurnalistului Jan Kociak - Foto: Facebook / Jaroslav Haščák

“Dosarul Gorila a apărut în urma unor scurgeri de informații din arhiva serviciului secret slovac, care dezvăluiau cum fuseseră orchestrate privatizări strategice. În centrul scandalului s-a aflat chiar Jaroslav Haščák. În interceptări apăreau numele unor foști miniștri, politicieni de top și afaceriști cu greutate.

Aceștia se întâlneau într-un apartament din centrul Bratislavei, unde negociau, în secret, contracte de privatizare și licitații publice contra unor sume de ordinul milioanelor de euro. Penta Investments, supranumită atunci al cincilea partener de guvernare, avea un loc special la masa negocierilor”, a scris RISE Project, într-o investigație.

În Malta, după trei ani de la crimă, nici măcar n-a început procesul

În ce privește uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia din Malta, la trei ani de la evenimente, nimeni nu a fost judecat și condamnat.

Trei bărbați au fost puși sub acuzare pentru că au montat bomba sub mașina jurnalistei, dar procesul nu a început. Ei susțin că sunt nevinovați, arată cotidianul britanic “The Guardian”.

Yorgen Fenech, un influent om de afaceri maltez, acuzat de procurorii locali că ar fi finanțat și planificat crima, susține, de asemenea, că e nevinovat. Procesul nu a început, iar familia milionarului a formulat o serie de plângeri penale împotriva autorităților malteze pentru a bloca debutul acestuia.

E greu de spus că anunțul făcut de Laura Codruța Kovesi are o legătură directă cu acțiunea autorităților din Slovacia, dar una indirectă există. 

Pentru Parchetul European, investigarea uciderii celor doi jurnaliști reprezintă o prioritate zero. 

Instituția, dacă nu face lumină în aceste două povești tenebroase din Uniunea Europeană, care au făcut victime chiar printre cei care scot la lumină cazuri de corupție, nu va avea niciun un viitor și nici susținere din partea cetățenilor europeni. Cele două dosare reprezintă examenul de maturitate pentru noul Parchet al UE.  

Citiți și alte articole interesante despre combaterea corupției la nivel european:

Parchetul European își începe oficial activitatea - Ce angajamente și-au luat Kovesi și procurorii din subordine

Koveși, pentru The Guardian: A trebuit să muncesc mai mult decât bărbații, doar pentru a demonstra că femeile pot fi la fel de bune ca ei pentru funcția de procuror

Kovesi e pregătită de atacuri la nivel european. Ce spune despre procurorii și judecătorii din România

Kovesi, interviu la Euronews: Malta blochează Procuratura UE. Mă aștept la atacuri (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇