Asasinul jurnalistului slovac Jan Kuciak, condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare

Asasinul jurnalistului slovac Jan Kuciak, condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Supremă a Slovaciei l-a condamnat miercuri pe fostul militar Miroslav Marcek (foto centru), autorul asasinării jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, la 25 de ani de închisoare.

Decizia este definitivă, a declarat purtătoarea de cuvânt a instanţei supreme slovace, Alexandra Vazanova, transmit DPA şi EFE.

Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal pe 21 februarie 2018 la domiciliul lor din satul Velka Maca, într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi relaţiile puternicului om de afaceri Marian Kocner cu politicieni slovaci.

ADVERTISING

Fostul şef al Poliţiei din Slovacia a fost arestat în ancheta privind asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi iniţial în acest dosar, doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost deja condamnaţi. La 6 aprilie acest an, fostul militar Miroslav Marcek a fost condamnat la 23 de ani de închisoare, după ce în ianuarie el recunoscuse că i-a ucis pe Jan Kuciak şi pe Martina Kusnirova în februarie 2018, împuşcându-i în cap şi în piept.

Prin decizia de miercuri, Curtea Supremă slovacă a corectat sentinţa mai blândă dictată de un tribunal special specializat în judecarea cazurilor de criminalitate organizată. În luna aprilie, judecătorii deciseseră o pedeapsă de 23 de ani de închisoare apreciind drept circumstanţe atenuante faptul că acuzatul a recunoscut crima şi că le-a furnizat anchetatorilor informaţii preţioase despre cei care au comandat asasinatul.

ADVERTISING

Procesul Kuciak: Afaceristul slovac acuzat că a plănuit crima a fost declarat nevinovat

Procurorii au cerut, totuşi, pedeapsa maximă contra lui Marcek ţinând cont de gravitatea crimei.

Jan Kuciak a relatat în detaliu şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al său, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇