România are de azi primii 6 procurori delegaţi la Parchetul European. Au fost acceptate toate propunerile

România are de azi primii 6 procurori delegaţi la Parchetul European. Au fost acceptate toate propunerile

Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, că Parchetul European a fost de acord cu toate propunerile de procurori pe care le-a transmis România, astfel că avem deja primii 6 procurori europeni delegaţi.

”România are, de astăzi, 10 februarie, primii 6 procurori delegaţi la Parchetul European (EPPO). Colegiul Parchetului European a fost de acord cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiţiei, ca urmare a procedurii de selecţie din 29 ianuarie.

Avem, aşadar, la nivel naţional, instrumentele necesare sprijinirii acestui nou organ independent al Uniunii Europene, singurul organ european cu atribuţii de urmărire penală”, a transmis Ministerul Justiţiei.  

ADVERTISING

Procurorii europeni i-au votat adjuncții lui Kovesi la EPPO. Cine sunt cei doi

Sursa citată a precizat că dn acest moment atenţia va fi concentrată pe ”aplicarea prevederilor legale, pe măsurile instituţionale, bugetare şi de pregătire profesională a tuturor celor care, direct sau indirect, vor sprijini EPPO în misiunea acestuia”.  

”România a fost printre primele state care au susţinut înfiinţarea Parchetului European, atât în procesul de negociere a Regulamentului EPPO, cât şi în etapele de operaţionalizare a noului organ jurisdicţional al Uniunii.

ADVERTISING

EPPO va avea un rol esenţial, inclusiv din perspectiva consolidării statului de drept în Europa, în combaterea infracţiunilor ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii Europene. Activitatea operaţională a EPPO este preconizată a începe în curând”, adaugă MJ.  

Instituţia precizează că misiunea Parchetului European va fi cu atât mai importantă în perioada următoare, când vor fi disponibile fonduri semnificative din bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, în sumă de 1074.3 miliarde EUR, şi din pachetul de redresare post-pandemic Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde EUR.

ADVERTISING

România are în total 15 posturi de procuror european delegat.

Ministerul Justiției a ales candidații pentru funcția de procuror european delegat în România: 6 nume pentru 15 posturi

Cei şase procurori acceptaţi sunt:  

Nr. Crt.Nume PrenumeParchet
1.Dana-Manuela ANADirecţia Naţională Anticorupţie
2.Dana-Cristina BUNEAParchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
3.Camelia-Elena GRECUDirecţia Naţională Anticorupţie
4.Constantin IRINADirecţia Naţională Anticorupţie
5.Florin Bogdan MUNTEANUParchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi
6.Jean-Nicolae UNCHEŞELUDirecţia Naţională Anticorupţie

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇