Procurorii europeni i-au votat adjuncții lui Kovesi la EPPO. Cine sunt cei doi

Procurorii europeni i-au votat adjuncții lui Kovesi la EPPO. Cine sunt cei doi

Procurorii europeni i-au ales pe adjuncții procurorului-șef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi.

Posturile vor fi ocupate de Danilo Ceccarelli, Italia, și Andrés Ritter, Germania (foto). Cei doi au fost propuși chiar de Kovesi, fiind votați de cei 22 de procurori din colegiul Parchetului.

Fiecare mandat durează trei ani, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Procurorul șef european poate atribui și delega fiecăruia dintre adjuncții săi sarcini și responsabilități specifice. De asemenea, adjuncții o pot înlocui pe Kovesi, în caz de nevoie.

ADVERTISING

Iată ce reacție a avut Danilo Ceccarelli, după ce a fost numit în funcție:

”Ca procuror șef adjunct, îmi voi folosi experiența pe termen lung ca procuror național și internațional în beneficiul EPPO. Experiențele mele în medii multi-culturale interne și internaționale, investigând și organizând cazuri complexe și operațiuni la scară largă, vor fi de un sprijin semnificativ pentru activitatea noastră operațională.

Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a susține independența EPPO, o valoare care trebuie protejată și practicată la fiecare nivel - centralizat și descentralizat - și în orice moment”.

ADVERTISING

La rândul său, Andrés Ritter a adăugat:

”Cred cu tărie că EPPO va fi o piatră de temelie în lupta împotriva fraudei și corupției în Uniunea Europeană.

Astfel, este o onoare și un privilegiu pentru mine să modelez această misiune în calitate de procuror șef adjunct european împreună cu procurorul șef european și întregul colegiu.

Acum că EPPO a devenit în sfârșit o realitate, mă simt încurajat (...) trebuie să fim pregătiți să ne ținem promisiunile făcute în fața europenilor încă din prima zi. Suntem dornici să ne facem treaba”.

ADVERTISING

Cine sunt cei doi

Andrés Ritter, în vârstă de 56 de ani, s-a alăturat Procuraturii din Germania în 1995. El a lucrat în diferite parchete înainte de a deveni procuror general adjunct în statul federal Mecklenburg-Pomerania Inferioară, în 2008.

Din 2010, a condus diverse parchete. Din 2013 până în 2020 a fost procuror șef al Parchetului specializat în criminalitate economică și criminalitate informatică din Rostock.

Danilo Ceccarelli are 53 de ani și este magistrat italian din 1995. El a lucrat ca procuror specializat în infracțiuni financiare, fraude fiscale, corupție, criminalitate organizată și spălare de bani.

Din 2013 până în 2018, a fost procuror internațional la Misiunea UE EULEX din Kosovo. Din 2018 până în iulie 2020, a fost procuror în Milano, la Departamentul pentru infracțiuni financiare transnaționale și corupție și cooperare internațională.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇