David Timiș are 29 de ani, este din Târgu-Mureș și lucrează la Bruxelles. Este expert în comunicare și marketing şi a lucrat pentru companii ca Mars, L’Oreal, Google. A fost singurul român care a participat în acest an la Forumul de la Davos, din Elveția.
A ajuns acolo prin comunitatea Global Shapers, un grup de tineri influenți înființat de profesorul Klaus Schwab, care reprezintă de câțiva ani o punte de comunicare a liderilor globali cu noua generație.
Într-un interviu video acordat SpotMedia.ro, David Timiș a povestit ce a însemnat această experiență pentru el, de ce sunt atât de importante lucrările Forumului și cât de important este pentru un lider să participe la acest eveniment unde se încearcă “să se vindece răni mai vechi”, dar se discută și despre provocările imediate ale lumii noastre.
Ce se întâmplă la Davos?
Evenimentul din stațiunea elvețiană de schi este organizat în fiecare an de World Economic Forum, o organizație internațională de dialog și cooperare între domeniul public și cel privat.
A devenit o tradiție ca în prima lună a fiecărui an cei mai importanți lideri politici ai lumii, cei mai tari oameni de afaceri și multe personalități și experți globali să se întâlnească și să discute despre provocările momentului.
“…au fost momente istorice de-a lungul anilor care s-au petrecut la Davos în ce privește pașii făcuți într-o direcție bună, pacifistă. În general, în cadrul Forumului se discută idei noi și se face un networking de calitate”, spune David Timiș în interviul acordat SpotMedia.ro.
De exemplu, numirea și susținerea noului comisar șef al Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, reprezintă un rezultat al discuțiilor și contactelor de la acest forum.
De ce oficialii din România nu participă la evenimentul World Economic Forum de la Davos?
La începutul anilor ’90, primii lideri ai României abia ieșite din comunism participau la evenimentul organizat de World Economic Forum. Petre Roman a fost în 1991, un an mai târziu se duce și președintele de atunci Ion Iliescu. Dar apoi liderii politici din țară evită acest forum, deși prezența acolo este o oportunitate pentru a dezvolta brandul de țară.
În ultimii ani, prezențele românești sporadice au fost mai mult din rândul unor oameni de afaceri, reprezentanți ai societății civile sau experți în diferite domenii.
Ce înseamnă participarea la un astfel de eveniment? Care e diferența dintre digital și real?
O particularitate a evenimentului din ianuarie 2021 e că s-a desfășurat online din cauza restricțiilor provocate de pandemie.
Avantajul în cazul unui eveniment cu participare directă este că poți să ieși dintr-o conferință și să te întâlnești cu un important șef al unei companii sau cu un ministru. Poți să intri în discuție cu el fără nicio problemă.
Nu e nicio barieră pentru că cei 1.200 de participanți prezenți sunt filtrați de forum, vin cu un motiv și au o experiență relevantă în domeniile lor de activitate.
Anul acesta, în formula digitală, s-au putut scrie mesaje, pune întrebări pe platforma de comunicare internă a evenimentului, a existat posibilitatea conectării doar online cu liderii importanți.
Davos 2021, principalii participanți:
- Emmanuel Macron, președintele Franței;
- Angela Merkel, cancelarul Germaniei;
- Xi Jinping, președintele Chinei;
- Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene;
- Vladimir Putin, președintele Federației Ruse;
- Suga Yoshihide, prim-ministrul Japoniei;
Principalele teme de dezbatere:
- Impactul pandemiei asupra dezvoltării globale;
- Mediu: soluții de salvare a planetei după sfârșitul epidemiei;
- Cum va fi afectată munca în viitorul apropiat de digitalizare și robotizare;
- O agricultură sustenabilă;
O concluzie de la Forumul de la Davos din acest an?
“La Davos, dezbaterile n-au dus la o singură concluzie, ci la o mie de concluzii. Discuțiile s-au desfășurat pe foarte multe teme și pe foarte multe paliere. Forumul vede mult pandemia și ca o oportunitate de a ne reevalua practicile, fie că e vorba de modul în care muncim, fie că e vorba de modul în care tratăm planeta, modul în care trăim. O șansă grozavă de a pune lupa pe problemele, dar și pe oportunitățile care sunt la îndemâna noastră”, spune David Timiș.