Incendii devastatoare în Grecia: Statul va plăti până la 150.000 de euro pentru fiecare casă distrusă

Incendii devastatoare în Grecia: Statul va plăti până la 150.000 de euro pentru fiecare casă distrusă

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat deblocarea a 500 de milioane de euro pentru ajutoare de urgenţă şi reconstrucţie în regiunile afectate de incendii.

Confruntat cu furia locuitorilor din zonele sinistrate, prim-ministrul a prezentat un pachet de măsuri pentru victime, precum şi planuri de reconstrucţie în insula Evia, aflată la 200 km de Atena şi a cărei parte de nord este încă în flăcări.

Măsurile de ajutor ''vor fi finanţate în principal printr-un buget suplimentar de 500 de milioane de euro pe care Ministerul de Finanţe îl va depune acum'', a precizat Mitsotakis.

ADVERTISING

Statul va plăti până la 150.000 de euro pe casă distrusă, a detaliat el pe contul său oficial de Twitter, cu plata imediată a unui avans de 20.000, 12.000 sau 5.000 de euro, în funcţie de gradul de degradare a locuinţei.

Sunt prevăzute, de asemenea, scutiri de la impozitele pe proprietate şi contribuţii sociale, relatează AFP.

De asemenea, statul grec va debloca 224 de milioane de euro pentru reîmpădurirea a 165.000 de hectare. Suma poate fi majorată dacă este necesar.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a prezentat scuze publice luni pentru deficienţele răspunsului la incendiile devastatoare din ţară din ultima săptămână.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cele peste 500 de incendii au dus la evacuarea a zeci de sate şi mii de oameni, stârnind totodată nemulţumire şi critici legate de reacţia guvernului.

Premierul Mitsotakis a promis că greşelile vor fi identificate şi remediate, dar a făcut în acelaşi timp apel la unitate.

Citește mai multe despre incendiile care devastează Grecia:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇