Grecia e în flăcări după cele mai mari temperaturi din istorie. Noi incendii au izbucnit în suburbiile Atenei și sunt temeri de o pană de curent națională (Video)

Grecia e în flăcări după cele mai mari temperaturi din istorie. Noi incendii au izbucnit în suburbiile Atenei și sunt temeri de o pană de curent națională (Video)

Valul de căldură care a cuprins Grecia începând de săptămâna trecută a atins apogeul luni după-amiaza, când s-a înregistrat cea mai mare temperatură raportată vreodată pe teritoriul elen: 46,3 grade Celsius.

Premierul și ministrul energiei au ieșit în fața poporului cerând să limiteze utilizarea de curent la orele de vârf, pentru a evita o pană generală de electricitate, potrivit Greek Reporter.

Asta în timp ce noi incendii au izbucnit în suburbiile Atenei și mulți oameni au primit ordin de evacuare din case pentru a-și salva viețile.

Peste 46 de grade

Luni, orașul Makrakomi din regiunea Phthiotis din partea estică a Greciei a fost cel mai călduros loc nu doar din Grecia, ci de pe întreg continentul european. În acel moment, stația meteorologică a Observatorului Național din Atena a înregistrat o valoare record de 46,3 grade, fiind oficial cea mai mare valoare înregistrată vreodată.

ADVERTISING

De fapt, temperaturi deosebit de înalte au fost raportate în întraga Grecie. Spre exemplu în orașul Dendra din Tesalia temperatura a fost de 45 de grade Celsius.

Și în orașele Teba, Sparta și Larissa s-au raportat temperaturi de peste 44 de grade Celsius luni.

Autoritățile încearcă să țină situația sub control

Siturile arheologice în aer liber vor rămâne închise între orele 12 și 17 până joi, 5 august, au anunțat autoritățile care spun că decizia a fost luată pentru sănătatea vizitatorilor.

Autoritățile au venit deja cu avertismente pentru cetățeni, dar una dintre cele mai mari temeri rămâne o eventuală pană de curent generală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De aceea, cetățenii sunt rugați să limiteze utilizarea electronicelor între orele 13:00 și 15:00 și de la 18:00 la ora 22:00.

”Sistemul de electricitate se confruntă cu o situație fără precedent, mai ales că e de așteptat ca în următoarele zile consumul să atingă noi recorduri. Din acest motiv producătorii de electricitate vor trebui să se coordoneze să asigure flux neîntrerupt către consumatori în timpul acestor fenomene extreme”, declara în weekend ministrul elen al energiei.

Și, într-adevăr, consumul de electricitate a atins un nou record luni, cu un consum simultan de 11.000 de megawați în întreaga țară, iar autoritățile se tem că zilele care urmează vor doborî recordul de luni.

ADVERTISING

Incendiile au cuprins păduri și case

Marți după-amiaza, însă, un foc a izbucnit într-o suburbie în nordul Atenei. Casele din zonă au ars deja și localnicii au fost evacuați, iar focul amenință și locuitorii din Thrakomakedones.

Din cauza focului izbucnit și în zona forestieră Kryoneri, a fost închis și drumul național care leagă Lamia de Atena.

În plus, și unii locuitori din Varympompi au fost evacuați din case iar alții au rămas fără electricitate din cauza flăcărilor care au întrerupt alimentarea cu curent.

Διευρύνεται το μέτωπο της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη

La ora actuală, o echipă de peste 100 de pompieri, cinci elicoptere și patru avioane se luptă cu flăcările amplificate de vântul puternic din zonă.

Salvatorii se luptă să stingă focul ca să nu se răspândească spre orașul vecin Kifisia, cu o densitate mult mai mare a populației.

Φωτιά τώρα στη Βαρυμπόμπη σε τρία μέτωπα...

O altă zonă în care au izbucnit incendii este zona Evia, iar locuitorii din regiunile Retsinolakkos și Kokkini au primit ordin de evacuare din calea focului.

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇