Dezorientate de incendiile de vegetație, berzele mor în timp ce traversează Grecia

Dezorientate de incendiile de vegetație, berzele mor în timp ce traversează Grecia

Berzele migratoare care traversează Grecia în drum spre nordul Africii cad victime incendiilor de vegetaţie care fac ravagii în ţară în ultima săptămână, devenind dezorientate din cauza flăcărilor şi rătăcindu-se, rănindu-se şi chiar murind, conform grupurilor pentru protecţia faunei sălbatice.

În fiecare an, berzele traversează regiunea Attica din jurul Atenei îndreptându-se spre Capul Sounion, la aproximativ 70 kilometri sud-est de capitală, unde aşteaptă vânturi favorabile care să le ajute în drumul lor peste Mediterana, spre Africa unde îşi petrec iarna, relatează Reuters luni.

”Din păcate, ele tocmai treceau în timpul incendiului”, a declarat Maria Ganoti, care conduce Hellenic Wildlife Care Association ANIMA, organizaţie ce îngrijeşte animalele sălbatice aflate în nevoie la centrul său de prim ajutor din Atena.

În ultimele trei zile, au fost găsite berze în ”locuri în care n-ar fi fost niciodată, cum ar fi în Vrilissia, în Chalandrion, pe clădirile de apartamente”, a spus Ganoti cu referire la două zone rezidenţiale din nordul Atenei.

Ajunse pe terenul urban necunoscut, unele dintre păsări au devenit confuze şi multe au murit după ce s-au lovit de liniile de înaltă tensiune şi stâlpii de electricitate.

”Este pentru prima dată când avem atâtea berze moarte în Atena”, a declarat ea, adăugând că ”oamenii din Atena adună berze moarte de pe peluzele lor”.

Centrul de prim ajutor al ANIMA a tratat multe berze despre care Ganoti a declarat că vor fi eliberate în sălbăticie când vor fi suficient de puternice.

Păsările reprezintă, însă, o mică parte din vieţuitoarele afectate, atât sălbatice, cât şi domestice, în incendiile care au mistuit zeci de mii de hectare de pădure.

”Unele dintre animalele care sunt aici vor muri. Ţestoasele, spre exemplu, dacă au inhalat mult fum şi au suferit arsuri interne nu vor putea mânca şi vor muri; nu se poate face nimic în privinţa asta”, a precizat Maria Ganoti.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇