Vara de coșmar continuă în Grecia, cu incendii ”de proporții biblice”. Imaginile dezastrului (Foto & Video)

Vara de coșmar continuă în Grecia, cu incendii ”de proporții biblice”. Imaginile dezastrului (Foto & Video)

Incendii de vegetaţie descrise de oficialii eleni ca având magnitudinea unei „catastrofe biblice” continuă să facă ravagii în Grecia, forţând mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

 Au murit oameni, animale și flăcările au mistuit case, mașini şi culturi.

Situaţia este cu precădere gravă în nordul Atenei și pe insula Evia, a doua cea mai mare insulă a ţării. Pompierii s-au luptat toată noaptea trecută cu flăcările în Istiaia, un oraş cu 7.000 de locuitori din nordul insulei, dar şi în alte localităţi, folosind bulodozere pentru a-şi face loc prin pădurea deasă, transmite Euronews.

ADVERTISING

O flotilă formată din zece nave pregătite să evacueze la nevoie mai mulţi localnici şi turişti aştepta în staţiunea Pefki.  

În jur de 1.400 de oameni au fost evacuaţi deja pe fugă vineri noaptea cu barca, în conidiţiile în care drumurile au fost blocate de flăcări.

Incendii periculoase au avut loc şi în peninsula Peleponez din sudul Greciei şi în Fokida, la nord de Atena.

Cel puţin doi oameni, printre care şi un pompier voluntar, au murit în incendiile de vegetaţie din Grecia, care se confruntă cu cele mai mari temperaturi înregistrate în istoria țării.

ADVERTISING

Iar ce rămâne în urma flăcărilor este cutremurător. Păduri verzi și pline de viață sunt acum cărbune și cenușă.

Pompieri şi echipamente din Franţa, Spania, Ucraina, Cipru, Croaţia, Suedia, Israel, Polonia, România, Elveţia şi Statele Unite participă la stingerea incendiilor, după ce Grecia a activat instrumentul pentru sprijin de urgenţă al Uniunii Europene.

Pompierii români au început duminică prima misiune la incendiile din Grecia, în zona Spathari, a anunţat IGSU.

ADVERTISING

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că de îndată ce incendiile vor fi stinse toate resursele vor merge către reconstruire și regenerare.

”Când această vară de coșmar va fi trecut, atenția noastră se va îndrepta către a repara ce a fost distrus cât mai curând posibil și către a reface mediul”, a spus premierul.

Citește mai multe despre dezastrul din Grecia:

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇