Incendii devastatoare în Turcia, Grecia și Italia. Turiștii și localnicii au fost evacuați cu bărcile din calea flăcărilor (Galerie video)

Incendii devastatoare în Turcia, Grecia și Italia. Turiștii și localnicii au fost evacuați cu bărcile din calea flăcărilor (Galerie video)

Incendiile continuă să facă ravagii în numeroase stațiuni din Turcia, Grecia și Italia.

În Turcia, în weekendul ce s-a încheiat turiștii din mai multe hoteluri au fost evacuați pe măsură ce flăcările se apropiau tot mai mult și fumul gros le punea în pericol sănătatea. De altfel, de miercuri și până acum mii de turiști și cetățeni au fost evacuați.

Din Bodrum evacuarea s-a făcut direct cu barca, pentru ca turiștii și personalul hotelier să poată fi dus rapid în siguranță.

Tourists evacuated from burning Med resorts as fires rage across southern Turkey

Ministrul Pădurilor Bekir Pakdemirli a anunțat că cinci mari focare fac în continuare probleme în apropiere de Antalya și Mugla, în timp ce alte 107 incendii erau încă active, dar ținute sub control de pompieri, în Bodrum, Marmaris sau Milas.

ADVERTISING

Cel puțin opt persoane, inclusiv doi pompieri, au murit în Turcia din cauza incendiilor. Ultimele două decese au fost înregistrate duminică în orașul sudic Manavgat. Alte 10 persoane sunt în spital cu arsuri, potrivit NBC News.

Mulți dintre locuitorii din zona Antalyei au rămas doar cu hainele de pe ei, după ce incendiile le-au făcut scrum locuințele.

”Flăcările s-au răspândit cu o viteză uriașă și s-au întețit brusc. Nu a mai fost nimic de făcut. Am rămas fără cuvinte”, a declarat pentru Reuters Mehmet Demir, care abia a scăpat cu viață împreună cu soția sa.

ADVERTISING

Echipe de pompieri din Rusia, Ucraina, Iran și Azerbaidjan au sărit în ajutorul turcilor și săptămâna aceasta Croația și Spania vor trimite trei aeronave de stingere a incendiilor, după ce Turcia a activat Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene și a cerut ajutorul.

Turkey declares ‘disaster areas’ as wildfire death toll rises

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care duminică a survolat din elicopter câteva zone afectate, a anunțat că guvernul va acoperi chiriile celor afectați și va ajuta la reclădirea locuințelor.

Plata taxelor și impozitelor poate fi amânată de cei afectați, iar micile afaceri vor putea accesa credite cu dobândă zero.

ADVERTISING

”Nu putem face altceva decât să ne rugăm pentru sufletele celor care au murit, dar putem reclădi tot ce a fost ars”, a spus Erdogan.

60 de incendii au izbucnit în mai puțin de 24 de ore în Grecia

Valul de căldură pe seama căruia sunt puse incendiile din Turcia afectează tot sudul Europei. Cu incendii grave se confruntă și Grecia, unde luni și marți sunt așteptate până la 44 de grade Celsius.

Sfârșitul săptămânii trecute a adus alte 60 de incendii în nici 24 de ore, zeci de case au fost distruse în Ziria, 15 oameni au ajuns la spital cu probleme de respirație și autoritățile au spus că se confruntă cu o adevărată catastrofă, potrivit NDTV.

Firefighters battle western Greece wildfire burning through the night

Au fost evacute cinci localități și o stațiune de lângă Patras, la 210 kilometri de Atena. Din complexul Loggos au fost evacuați aproximativ 100 de locuitori și turiști.

Doar duminică au ars în această regiune 13.511 hectare de vegetație.

Fire in Greece 31.07.2021

Sute de incendii în Italia, turiști evacuați

Și în Italia pompierii se luptă cu incendiile de vegetație. În Sicilia, mulți locuitori au trebuit să-și abandoneze casele pentru a se salva din calea flăcărilor.

Sâmbătă aeroportul local a fost închis temporar din cauza fumului gros degajat de incendii.

Pompierii au intervenit la peste 800 de incendii în weekend - 250 din Sicilia, 130 din Puglia și Calabria, 90 în Lazio și 70 în Campania, potrivit The Guardian.

Aproximativ 800 de persoane au fost evacuate și cel puțin 5 au fost rănite și au ajuns la spital, inclusiv o fetiță de 5 ani, după ce un un incendiu violent a izbucnit în Parcul Natural Pineta Dannunziana, lângă Pescara.

”A trebuit să evacuăm mai multe locuințe și hoteluri. Cea mai mare problemă e vântul fierbinte”, au declarat pompierii.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇