Incendiile fac ravagii în America: E stare de urgenţă în vestul Canadei, iar focul din Oregon e mai mare ca Los Angeles-ul (Galerie video)

Incendiile fac ravagii în America: E stare de urgenţă în vestul Canadei, iar focul din Oregon e mai mare ca Los Angeles-ul (Galerie video)

Provincia Columbia Britanică din vestul Canadei a decretat stare de urgenţă din cauza răspândirii incendiilor care sunt aşteptate să crească în amploare în următoarele zile, favorizate de temperaturile ridicate şi de vânt.

„Am ajuns într-un punct critic”, a anunţat Mike Farnworth, ministrul Siguranţei Publice din Columbia Britanică, citat de AFP.

"Pe baza propunerilor din partea responsabililor cu gestionarea situaţiilor de urgenţă şi a incendiilor de pădure, precum şi a deteriorării condiţiilor meteorologice, declar starea de urgenţă la nivelul provinciei", a adăugat el.

ADVERTISING

Decizia face posibilă o eventuală evacuare masivă a locuitorilor regiunii. În plus, oferă Guvernului mijloacele de a asigura cazarea pentru persoanele evacuate, a mai precizat ministrul.

Mii de locuitori somaţi să se evacueze

Aproximativ 5.700 de persoane erau vizate marţi de un ordin de evacuare în provincie, mai mult de dublu faţă de ziua precedentă.

"Vă rugăm să pregătiţi un plan de evacuare pentru familia voastră", a îndemnat Cliff Chapman, ofiţer de pompieri din Columbia Britanică, care a precizat că 3.000 de kilometri pătraţi de teren au fost distruși deja de flăcări.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, este deja de trei ori mai mult decât media ultimilor zece ani.

Sunt circa 300 de incendii de pădure active, iar vremea caldă şi uscată va continua cu mai mult vânt în zilele următoare, în special în interiorul şi sud-vestul provinciei, la frontiera cu Statele Unite.

Peste 3.180 de pompieri şi alt personal acţionează în prezent în provincie.

Aceste incendii fac ravagii în vestul Canadei de câteva săptămâni, după un episod de căldură foarte intensă la sfârşitul lunii iunie, despre care experţii spun că este o consecinţă a încălzirii globale.

ADVERTISING

Zeci de incendii și în SUA

Dincolo de frontieră, 83 de incendii uriaşe devastează Statele Unite, unele atât de periculoase încât pompierii le compară cu nişte "monştri".

Bootleg Fire din Oregon este de departe cel mai impresionant. Focul este deja mai mare decât oraşul Los Angeles şi tot creşte, alimentat de vânturi şi seceta severă.

Pe de altă parte, oraşul New York, la capătul celălalt al ţării, a fost acoperit marţi de o perdea gri de fum, provocată de incendii, care a obligat municipalitatea să emită o alertă privind calitatea aerului. 

B.C. declares state of emergency as wildfires spread | "Have an evacuation plan ready"
Hundreds evacuate in B.C. interior as wildfire burns out of control | APTN News
Bootleg fire continues its tear through Oregon

Citește mai multe despre valul de căldură care s-a abătut asupra SUA și Canada:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇