- Valul de căldură a ținut 5 zile și a ucis 486 de persoane, conform datelor publicate de autorități.
- În orașul Lytton, provincia British Columbia, s-a înregistrat recordul de temperatură al Canadei: 49,6 grade Celsius.
- Mai puțin de jumătate din clădirile din Vancouver au instalații de aer condiționat.
- Primăria le interzice rezidenților montarea aparatelor de răcire pe pereții exteriori ai blocurilor.
- Mall-urile au fost pline cu cei veniți să se răcorească.
- Într-o singură zi s-au vândut toate ventilatoarele și aparatele mobile de aer condiționat.
O persoană care trăiește în România, când se gândește la Canada, pe lângă toate oportunitățile oferite de o economie dezvoltată, nu poate să nu ia în considerare frigul, iernile lungi și ninsorile.
Dar un astfel de raționament a fost valabil până săptămâna trecută, când un val de căldură a lovit coasta de vest a continentului nord-american.
Lytton este o localitate situată la mai puțin de 200 de kilometri de Vancouver, cel mai mare oraș din provincia British Columbia, aflată în sud-vestul Canadei.
Micul oraș cu 2.000 de locuitori a atras atenția întregii lumi la începutul săptămânii când, pentru trei zile consecutiv, a bătut toate recordurile de căldură.
Marți 29 iunie, termometrele stației meteo din localitate au înregistrat 49,6 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Canada.
Așezarea se află într-o depresiune, iar masa de aer fierbinte (Heat Dome) care a staționat cinci zile deasupra unei părți din British Columbia, a determinat temperaturi extreme.
Valul de căldură din zonele de vest ale Canadei și SUA a fost cauzat de o cupolă de aer cald, static și de înaltă presiune care se întinde din California până în teritoriile arctice, se arată într-un articol publicat de BBC News.
“Acesta e un fenomen natural. Se întâmplă uneori. În sine nu ar fi îngrijorător, dar problema e că în trei din ultimii șase ani a fost foarte cald și au existat mari incendii de vegetație care au provocat nori de fum”, a povestit Daniel Doaga, proprietarul unei companii de transport, născut în România și care locuiește de 25 de ani în Vancouver, Canada.
Orașul care a luat foc din cauza valului de căldură
După trei zile în care a înregistrat recorduri consecutive de temperatură, orașul Lytton a luat foc.
Miercuri după-amiază, de la un scurt-circuit la linia de cale ferată întregul oraș a fost cuprins de flăcări în câteva minute.
Martori oculari au povestit că flăcările s-au extins cu repeziciune din cauza temperaturilor ridicate și a vegetației uscate.
Două persoane și-au pierdut viața, iar autoritățile au evacuat localitatea.
“Abia se ridicase restricția de a purta mască din cauza epidemiei de Covid și a venit valul de căldură”, a remarcat Daniel Doaga.
“Cred că pandemia ne-a făcut mai puțin sensibili la suferință. Nu mai percepem cu aceeași intensitate catastrofele”, a adăugat el.
Vancouver e o metropolă cu o populație de 2,5 milioane de locuitori. Orașul de pe malul Pacificului are o climă temperată, cu ierni calde și ploioase, dar și cu veri lungi și răcoroase.
Din cauza vremii prietenoase, prețul locuințelor este extrem de ridicat. Un apartament cu trei camere, situat într-un cartier civilizat, costă în jur de 800.000 de dolari americani.
Valul de căldură i-a luat pe nepregătite pe locuitorii Vancouver-ului. Mai puțin de 40% din clădiri sunt dotate cu aer condiționat. Reglementările primăriei nu le permit rezidenților să-și instaleze aparate proprii pe pereții exteriori ai clădirilor sau în balcoane.
Pentru că în cea mai mare parte a anului temperaturile sunt plăcute, nimeni nu a considerat necesar să-și cumpere sisteme de răcire.
“… multe blocuri de locuințe și case nu sunt dotate cu așa ceva. Iar în clădiri e foarte complicat să-ți montezi aer condiționat dacă nu sunt dotate din construcție cu așa ceva. De fapt nu e complicat, e aproape imposibil. Administrația unui bloc nu-ți permite să ai o unitate externă montată în afară. Nu ai voie să dai găuri în pereți sau să montezi ceva de capul tău care să afecteze partea exterioară a imobilului”, a povestit Adriana Bucur, pentru SpotMedia.ro.
“Cele mai multe aparate de aer condiționat care se vând aici sunt de fapt niște cutii care au un furtun oribil care trebuie scos pe geam”, a adăugat ea.
“Din fericire, am reușit să cumpărăm un astfel de aparat cu două zile înainte să lovească valul de căldură. După aceea, din magazine au dispărut atât ventilatoarele cât și aceste aparate. S-au vândut toate. Chiar dacă nu-mi place cum arată, măcar am reușit să facem temperatura din casă suportabilă în aceste zile. Am pus și staniol în ferestre! Arată urât, știu, dar am apelat la orice soluție numai să ne apărăm de căldură”, a povestit Adriana Bucur, născută în România, fotograf și grafic-designer, care locuiește de patru ani în Vancouver.
Hotelurile au închiriat toate camerele celor aflați în căutarea unui loc răcoros de dormit
Oamenii au fost atât de surprinși și de nepregătiți în fața valului de căldură încât au luat cu asalt hotelurile pentru că acestea sunt dotate cu aer condiționat. Toate camerele au fost închiriate.
Mall-urile, restaurantele și magazinele mari au fost pline în aceste zile tot pentru simplul motiv că aveau instalații de răcire a aerului.
486 de persoane au murit din cauza căldurii în provincia British Columbia, conform unui raport al administrației regionale.
În aceeași provincie, într-un an de pandemie au murit 1.700 de persoane.
“Locuiesc în Canada din 1994. Niciodată nu am mai trecut prin asemenea călduri, nici în România și nici în altă parte. A fost greu de suportat. M-am simțit slăbit și fără putere. A fost greu să mă concentrez la job”, povestește Marcel Chiriac, project manager în domeniul tehnologiei, pentru SpotMedia.ro.
“Am fost frustrat că nu pot ieși afară, nici măcar la o plimbare, eu care alerg aproape zilnic. Până acum nu am simțit niciodată nevoia să am aer condiționat în casă. Dacă era mai cald, mergeam la plajă. Acum, am încercat să merg la plajă, dar a fost îngrozitor”, a adăugat el.
“M-am urcat pe bicicletă cu speranța că o să fie mai răcoare din cauza curentului de aer. În schimb m-am simțit ca și cum mi-aș fi dat cu un uscător de păr pe față. Am ajuns la plajă și nu se putea sta. M-am întors acasă și am zăcut în pat tot restul zilei”, a descris Marcel Chiriac cum a resimțit valul de căldură care a făcut ravagii în Vancouver.
Valul de căldură a aprins dezbaterile despre schimbările climatice
Canada, o țară în care sunt în jur de 400.000 de români, trece prin momente dificile. Țara nord-americană s-a confruntat cu epidemia de coronavirus, una în care au murit peste 26.000 de persoane la o populație de 38 de milioane de locuitori, iar de câteva săptămâni, opinia publică e șocată de descoperirea a sute de morminte ale unor copii, proveniți din comunitățile populației native.
Gropile, fără cruci și fără identitate, se aflau pe terenurile unor școli catolice, unde vreme de un secol, călugării au impus o “politică de integrare”.
Valul de căldură a aprins și dezbaterile politice în ce privește măsurile urgente care trebuie luate pentru a reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon și pentru a încetini fenomenul de încălzire globală.
„Când am plecat din țară, în urmă cu patru ani, toată lumea îmi spunea că o să mă satur de ploi. De când am venit, am constatat că nu plouă mai mult decât la București”, a povestit Adriana Bucur.
“Vara, aici, în Vancouver, temperaturile maxime sunt în jur de 30 de grade Celsius, iar iarna, minimele, ajung la 4-5 grade. Sincer, vremea mi s-a părut minunată. Până acum câteva zile. În Vancouver au fost 40 de grade Celsius la umbră. Sunt obișnuită totuși să ies din casă zilnic măcar pentru o plimbare. Am încercat și acum. La ora opt seara a fost îngrozitor. Simțeam că trag aer fierbinte în piept. Am ajuns într-un punct cu o vedere superbă la ocean. Soarele apunea și era roșu. Aveam impresia că mă aflu într-un film despre apocalipsă. Timp de trei zile cât a ținut valul de căldură m-au durut mușchii și articulațiile”, a adăugat ea.