Genocidul indigenilor din Canada: Alte peste 750 de morminte de copii au fost descoperite în curtea unei foste școli

Genocidul indigenilor din Canada: Alte peste 750 de morminte de copii au fost descoperite în curtea unei foste școli

Mai mult de 750 de morminte de copii neidentificate au fost descoperite în curtea unui fost pension din provincia Saskatchewan, în vestul Canadei, a anunţat joi şeful comunităţii indigene Cowessess.

„Am început săpăturile prin georadar pe 2 iunie 2021 şi ieri am găsit 751 de morminte nemarcate”, a anunţat Cadmus Delorme într-o conferinţă de presă, după această nouă descoperire din Marieval, a doua în mai puţin de o lună în vestul ţării. 

"Nu este o groapă comună, sunt morminte neidentificate", a adăugat el, precizând că "unele au putut fi identificate în trecut, dar "reprezentanţii Bisericii Catolice au îndepărtat pietrele", ceea ce este infracțiune în Canada, potrivit lui Delorme. 

ADVERTISING

Săpăturile în jurul acestei foste şcoli din Marieval au început la sfârşitul lui mai, după descoperirea rămăşiţelor a 215 elevi îngropaţi în situl unei foste școli din Kamloops, în Columbia Britanică, cea mai vestică provincie din Canada.       

”Singura crimă pe care am comis-o vreodată a fost să ne naştem indigeni”

Şeful Federaţiei Naţiunilor Indigene Suverane din Saskatchewan, Bobby Cameron, a denunţat "o crimă contra umanităţii, o agresiune contra primelor naţiuni". 

"Singura crimă pe care am comis-o vreodată a fost să ne naştem indigeni", a afirmat într-o conferinţă de presă, solicitând Guvernului şi Bisericii să coopereze. 

ADVERTISING

"Vom găsi alte corpuri şi nu ne vom opri până când nu vom găsi toţi copiii", a precizat el.                

În jur de 150.000 de copii amerindieni, metişi şi inuiţi au fost înscrişi cu forţa în anii 1990 în 139 din aceste școli în ţară, unde au fost despărţiţi de familiile, limba şi cultura lor. 

Mulţi dintre ei au fost maltrataţi, supuşi la abuzuri sexuale şi mai mult de 4.000 au murit în aceste şcoli, potrivit unei comisii de anchetă, care a concluzionat un adevărat "genocid cultural" comis de Canada. 

751 estimated unmarked graves found at former Saskatchewan residential school, FSIN announces | FULL

Trudeau: Canada este responsabilă de durerea şi trauma pe care le resimţiţi

Premierul Justin Trudeau a reacționat după această descoperire, spunând că țara va trebui "să-şi înveţe lecţiile trecutului său" despre primii indigeni, victime ale "discriminării şi nedreptăţilor sistemice".

ADVERTISING

Premierul canadian a estimat că descoperirea "face parte dintr-o tragedie mai mare" și a spus că aceste drame amintesc cu "ruşine de rasism, discriminare şi nedreptatea sistemică cu care naţiunile autohtone au fost - şi sunt încă - confruntate în această ţară".

"Împreună, trebuie să recunoaştem acest adevăr, să ne învăţăm lecţiile trecutului şi să continuăm pe drumul comun al reconcilierii. Astfel ne vom putea clădi un viitor mai bun", a adăugat el, împărtăşind "imensa sa tristeţe" comunităţilor în cauză. 

"Canada este responsabilă de durerea şi trauma pe care le resimţiţi", a continuat Trudeau, care a promis din nou un "ajutor financiar şi material comunităţilor indigene pentru a face lumină în aceste teribile nedreptăţi".  

"Nu-i vom putea aduce înapoi pe cei pe care i-am pierdut, dar putem afla adevărul despre suferinţele lor şi o vom face", a promis Trudeau. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇