Deja de mai bine de o lună, locuitorii Siberiei trăiesc cu teamă constantă. Teama că își pierd casele, că le e pusă în pericol sănătatea și chiar viața.
Și în fiecare dimineață se trezesc și merg să încerce să țină cât se poate de departe flăcările de localitățile lor.
”De o lună tot ce vedem este fum și flăcările vin tot mai aproape, sunt la doar 2 kilometri de satul nostru. Deja am trimis în altă parte copiii”, spune Varvara, o femeie de 63 de ani din Teryut, o localitate din districtul Oymyakonsky, potrivit The Guardian.
Incendiile deja au pârjolit peste 1,5 milioane de hectare de vegetație în nord-estul Siberiei, degajând un nor toxic de fum ce a acoperit regiunea Yukutia. Autoritățile spun că e cea mai secetoasă vreme din ultimii 150 de ani.
Și vine și după cinci veri toride consecutive, ce au transformat padurile în vreascuri.
Oamenii s-au alăturat pompierilor și încearcă acum să țină flăcările pe loc încă puțin, pentru că meteorologii au anunțat ploi însemnate în regiune. Și au primit ajutor și din alte localități.
”Sunt casele noastre, pădurile noastre, oamenii noști. Rudele mele inhalează fum, nu am putut sta deoparte”, spune Nikiforov, care s-a alăturat ca voluntar echipelor de intervenție.
El spune că regiunea Magaras e acoperită de un fum gros și galben și crede că cei de acolo vor avea probeme de sănătate.
”Nu știu cum pot rezista acolo oamenii. Probabil că sănătatea va avea de suferit în viitor. Oamenii sunt furioși și triști. Nu ar fi trebuit să se ajungă în situația asta”, spune bărbatul.
Situația este mult mai gravă decât în alți ani, după cum povestește și Grigory Mochkin, care deține mai multe săli de crossfit în Yakutsk și s-a alăturat și el pompierilor.
”Incendiile au afectat viețile absolut tuturor din Yakutia. Sunt mult mai mari anul acesta și de când fumul a învăluit orașul oamenii au devenit foarte vocali pe rețelele sociale pentru că fiecare dintre ei e afectat. Anii trecuți fumul de la incendii stătea maximum o zi deasupra orașului”, spune Mochkin.
Yakutsk, considerat cel mai friguros oraș de pe planetă, are peste 280.000 de locuitori și oamenii au fost avertizați să nu iasă din case și să pună la geamuri și uși cârpe ude.
”Luni am avut vânt și nivelul de poluare a scăzut pentru câteva ore. Am mers repede la magazin să luăm mâncare, maximum 15 minute. A fost prima oară când am ieșit din casă de vineri”, spune Aytalina, o tânără de 26 de ani.
Oamenii spun că încălzirea globală contribuie la această tragedie, dar dau vina și pe autorități, care au tăiat fondurile pentru pădurari. Totodată, acuză corupție la nivelul ocoalelor silvice.
Alte articole despre calamitățile cu care se confruntă lumea: