Peste o sută de incendii au continuat să facă ravagii în vestul Canadei şi în California vineri, adăugându-se la valul uriaș de caniculă care a provocat moartea a sute de oameni, informează AFP.
Vineri seară, numărul incendiilor a continuat să crească în Columbia Britanică, stabilindu-se la 152, dintre care 89 în ultimele două zile.
Aceste incendii au fost recenzate în special în nordul oraşului Kamloops, situat la 350 de km nord-est de Vancouver.
O mie de persoane au fost evacuate joi din provincia unde un incendiu de pădure a ars aproape 90% din satul Lytton.
Experţii estimează că acest val de căldură, care a declanşat alerte la canicula din zonele unde locuiesc milioane de persoane şi a făcut aproape 700 de morţi în Canada şi cel puţin 16 în Statele Unite, a fost provocat de încălzirea climatică.
"Condiţiile meteorologice extreme pe care le-a cunoscut Columbia Britanică în cursul ultimei săptămâni sunt un factor important care contribuie la creşterea numărului de decese", a comentat, într-un comunicat, Lisa Lapointe, medic legist şef în Columbia Britanică.
"Vom fi acolo să ajutăm Columbia Britanică şi prin ţară", a promis prim-ministrul canadian Justin Trudeau.
Ottawa a anunţat vineri seară că înfiinţează un centru de operaţiune în provincia vecină, Alberta, la fel de afectată de valul de căldură, unde forţe ale armatei vor oferi ajutor logistic. Resurse aeriene vor fi de asemenea alocate.
Satul Lytton, la 250 de kilometri nord-est de Vancouver, de acum celebru pentru că a înregistrat în această săptămână un record naţional de căldură la 49,6 grade Celsius, a fost aproape distrus în totalitate. Cei 250 de locuitori au fost evacuaţi miercuri din cauza unui incendiu care se propaga foarte rapid.
Ordinul de evacuare a fost imediat prelungit, în noaptea de miercuri spre joi, pentru locuitorii din peste o sută de proprietăţi de la nord de Lytton.
Vineri, valul de căldură se menţinea în preriile din centrul Canadei. În afară de Columbia Britanică, avertismentele de caniculă au fost lansate pentru provinciile Alberta, Saskatchewan, Manitoba, precum şi o parte din teritoriile de la nord-vest, şi în nordul oraşului Ontario.
Statele americane Washington şi Oregon, de cealaltă parte a frontierei, au fost sufocate în această săptămână de temperaturi record.
Sute de pompieri s-au luptat vineri să stingă trei incendii de pădure care au distrus mai mult de 15.000 de hectare în nordul Californiei, inclusiv într-o zonă turistică.
Autorităţile au ordonat evacuări de-a lungul lacului Shasta, regiune apreciată pentru camparea rulotelor care se află la sud de graniţa cu oregon şi aproximativ 40 de structuri au fost distruse, dintre care locuinţe din apropiere de Lakehead.
Mai mult de 500 de fulgere au fost înregistrate în California în ultimele 24 de ore, ameninţând să declanşeze alte incendii.
Citește pe același subiect: