Pompierii români au început prima misiune la incendiile din Grecia. În insula Evia sunt 55 de focare active (Video)

Pompierii români au început prima misiune la incendiile din Grecia. În insula Evia sunt 55 de focare active (Video)

Pompierii români au început, duminică, prima misiune la incendiile din Grecia, în zona Spathari, anunţă IGSU.

La această misiune vor participa în primă fază 35 de subofiţeri care încadrează 6 autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi 2 cisterne.

Alături de ei vor fi 4 ofiţeri români, însărcinaţi cu dublă responsabilitate, coordonarea primului modul de intervenţie, respectiv menţinerea unei legături permanente cu ofiţerul elen delagat în asistarea şi buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

Misiune de stingere Grecia

Pompierii români au început misiunile de stingere a incendiilor de pădure din Grecia!La acest moment, 39 de salvatori intervin în zona Spathari cu 6 autospeciale de stingere și 2 cisterne. Recunoașterea și monitorizarea activității se realizează din aer, cu ajutorul unei drone. Schimbarea personalului operativ se va efectua la 6 ore, iar misiunea se va desfășura sub coordonarea unui ofițer de pompieri grec.

Publicată de IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania pe Duminică, 8 august 2021

„În urma primelor discuţii avute cu ofiţerul elen, schimbarea personalului operativ este planificată a fi efectuată la 6 ore”, arată IGSU.

ADVERTISING

Autorităţile elene au rol principal în coordonarea întregii misiuni, fiind responsabile de configurarea planului de intervenţie, gruparea numerică a forţelor şi efectivelor care alcătuiesc un modul pregătit în a acţiona în vederea limitării răspândirii incendiilor de vegetaţie.

Cei peste 100 de pompieri salvatori care au plecat din România pentru a sprijini autorităţile elene să stingă incendiile de vegetaţie din Grecia au ajuns sâmbătă la Atena.

Comandantul misiunii în Grecia a precizat că din inspectoratele judeţene au fost selectaţi cei mai buni pompieri pe partea de stingere a incendiilor de pădure, respectiv vegetaţie uscată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Insula Evia, în flăcări. 55 de focare active

Pompierii greci, ajutaţi de colegi din România şi Ucraina, luptă duminică, pentru a 12-a zi consecutiv, contra violentelor incendii de pădure care au cuprins insula Evia, dar s-au domolit în nordul Atenei, informează AFP, citată de News.ro.

Sute de persoane au fost evacuate de pe insula Evia (la 200 de kilometri est de Atena), a doua cea mai mare insulă grecească, unde mii de hectare de pin au fost distruse de flăcări şi continuau să ardă şi duminică dimineaţă. 

Evia, o imensă insulă muntoasă acoperită de pini, care atrage în mod obişnuit turişti greci şi străini, este un coşmar pentru pompieri deoarece relieful este abrupt şi accidentat. 

ADVERTISING

263 de pompieri greci, ajutaţi de 66 de vehicule şi 200 de colegi din Ucraina şi România, au fost trimişi duminică dimineaţă în nordul insulei, împreună cu şapte avioane şi elicoptere bombardiere de apă. 

Flăcările au cuprins case din satele Ellinika, Vasilika şi Psaropouli, după ce au distrus sute de locuinţe în regiune. 

Feriboturi şi nave militare au fost în alertă pe coastă în caz de noi evacuări ale populaţiei, în timp ce zeci de locuitori au fost recuperaţi de pe o plajă înconjurată de flăcări, duminică, conform agenţiei ANA. 

Sâmbătă, a fost asigurată cazare temporară pentru 2.000 de persoane evacuate de pe Evia, a indicat vice-ministrul Protecţiei civile, Nikos Hardalias.

Cincizeci şi cinci de focare active, dintre care cinci majore, au fost raportate sâmbătă în Grecia lovită de o caniculă excepţională. 

Situaţia s-a stabilizat în nordul Atenei, unde incendiul, care a devastat mai multe localităţi de marţi, s-a domolit duminică dimineaţă, potrivit pompierilor.

Dar în Peloponez, în sud-vestul ţării, principalele focare din regiunile Mani, Illia şi Messina, unde mai multe sate au fost evacuate sâmbătă, sunt încă active, potrivit aceleiaşi surse. 

Mai mult de 56.000 de hectare au fost devastate în aceste ultime zece zile în Grecia, potrivit Sistemului european de informaţii despre incendiile de pădure (EFFIS). În jur de 1.700 de hectare au fost arse în medie în aceeaşi perioadă între 2008 şi 2020.

Aerul a devenit aproape irespirabil la Atena, unde a plouat cu cenuşă.: "Închideţi toate geamurile şi nu ieşiţi din case!" (Galerie video)

Grecia continuă să ardă la temperaturi record de peste 47 de grade. Atena e acoperită de un fum negru și toxic (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇